Economia 05/04/2015

Nostrum preveu obrir entre 30 i 50 botigues aquest any

L'empresa de menjar preparat confia també a internacionalitzar-se

Efe
3 min
Quirze Salomó en l’estrena borsària de Home Meal.

BarcelonaHome Meal Replacement, l'empresa titular de la cadena de menjar per emportar-se Nostrum, preveu obrir aquest any entre 30 i 50 nous establiments a Espanya, en línia amb les obertures de l'últim exercici, i fer el salt internacional a través d'un contracte de franquícia mestra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia, que ha tancat el 2014 amb una xifra de negoci de 12,12 milions d'euros, un 23% més que l'any passat, fa diversos exercicis que creix a doble dígit i planeja seguir fent-ho en els pròxims anys, segons explica el fundador i president de Home Meal, Quirze Salomó, en una entrevista amb l'agència Efe.

La firma, que des de finals de l'any passat cotitza al mercat alternatiu borsari (MAB), compta actualment amb una xarxa de 120 botigues a Catalunya, València, Aragó, Madrid, el País Basc, les Balears, la Catalunya Nord i Andorra.

El seu objectiu és arribar al tancament d'aquest 2015 amb una xifra d'establiments entre 150 i 170, un creixement que focalitzarà principalment Catalunya, el seu mercat natural, encara que no descarta arribar al sud d'Espanya –Andalusia– "durant aquest any o el que ve" mitjançant un sistema de franquícia mestra, el mateix model que utilitzarà per a la seva expansió internacional.

L'empresa, que té la seu a Sant Vicenç de Castellet (Bages), ha participat fa poc a París (França) en una fira internacional de franquícies per buscar franquiciats mestres, un tipus especial de contracte pel qual una empresa concedeix a un altre empresari el dret a explotar i concedir franquícies en una zona en exclusiva.

"Estem oberts a qualsevol país europeu", assegura Salomó, que remarca, en qualsevol cas, que "la lògica diu que primer s'hauria d'anar a París".

L'empresari confia que aquest mateix any es podrà signar el primer contracte europeu de franquícia mestra: "Aquest any treballem de manera més modesta, comencem a ensenyar la poteta, i el que ve anirem de manera més seriosa", recalca Salomó.

En el marc de la seva expansió europea, Nostrum té previst llançar noves línies de productes que li permetin diversificar la carta actual i especialitzar-se en diferents àrees culinàries, a la vegada que dissenyarà nous plats per crear una carta "paneuropea".

Per finançar aquest pla de creixement, Nostrum preveu ampliar capital en 3,5 milions d'euros, un import que espera cobrir sense problemes, com ja va succeir el mes de novembre passat, quan la companyia va aconseguir captar 6,4 milions dels inversors, 1,4 milions més dels previstos inicialment.

Aquesta nova injecció de capital es destinarà a obrir noves botigues i a obres d'ampliació de la cuina central de Sant Vicenç de Castellet, on ara treballen unes 120 persones i d'on surten diàriament uns 50.000 plats preparats, des d'amanides i pasta fins a canelons, croquetes, carn o peix.

El 2012, Nostrum va decidir posar en marxa una agressiva política de preus i va rebaixar la majoria dels plats a 1, 2 i 3 euros, una decisió que es va traduir en els primers mesos d'aplicació en un increment de les vendes d'entre el 300% i el 500%.

Quirze Salomó sosté que la voluntat de la companyia és mantenir aquesta política 'low cost' a llarg termini, ja que la seva missió és convertir-se en "un referent europeu en l'àmbit del menjar preparat casolà" en un termini de quatre anys.

A més de l'obertura de noves botigues, Nostrum vol potenciar aquest any el negoci de les màquines de venda automàtica ('vending') en llocs com oficines, menjadors de fàbrica, zones d'estudiants o centres comercials.

Aquest negoci, sosté l'empresa catalana, permetrà augmentar el volum de vendes als franquiciats i fins i tot crear franquiciats que gestionin exclusivament conjunts de màquines de 'vending'.

Actualment, Nostrum compta amb aquest tipus de màquines en 11 empreses, encara que està "en negociacions molt avançades" per instal·lar-ne en 10 més.

stats