Joves, estrangers i treballadors poc qualificats, exclosos de la millora al mercat laboral

La subocupació va reduir-se un 24% a Catalunya el 2014 i la creació de llocs de treball la va encapçalar la indústria, segons un informe de Manpower

La millora al mercat de treball va guanyar robustesa durant el 2014 a Catalunya, amb un creixement de l'ocupació proper al 2% i impulsat majoritàriament per la indústria. La millora, que ja arriba a dos terceres parts del mercat laboral, no va arribar encara ni als joves, ni a bona part dels treballadors immigrants ni als qui tenen poca qualificació, que van seguir sent focus de pèrdua de d'ocupats, segons ha explicat aquest dimecres l'autor de l'Índex Manpower, l'economista Josep Oliver.

El to del diagnòstic, però, és sobretot optimista. "Hi ha elements de fons que demostren una clara millora", ha dit Oliver. Entre ells, ha assenyalat un increment dels assalariats durant el 2014, un creixement dels contractes indefinits i la caiguda dels temporals i també un augment de les jornades a temps complet que denoten "una nova normalitat" respecte al repunt de feines a temps parcial que havia imposat la crisi.

També ha destacat la caiguda del 24% en la subocupació, és a dir, en la gent que manifesta que treballa menys hores de les que voldria, un efecte que també va provocar la crisi i la caiguda d'activitat a moltes empreses.

Per sectors, la indústria és la que va mostrar una millora més important al llarg de l'any passat. "Ja hi ha un 70% dels subsectors industrials, encapçalats per l'agroalimentari o l'automoció que van registrar creixement d'ocupats amb força", ha sostingut Oliver. Els serveis també van créixer i el nombre d'ocupats està només un 6% per sota del nombre d'efectius d'abans de la crisi. La recuperació dels nivells prerecessió per part de la indústria, però, va més lent i encara es troba un 25% per sota del número d'ocupats de fa sis anys.

 

Més continguts de