Economia 11/05/2021

La pandèmia deixa sense negoci 4.500 autònoms catalans

La xifra total de treballadors per compte propi encara no s'ha recuperat des de la crisi del 2009

2 min
Una botiga tancada a Cornellà de Llobregat, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa pandèmia ja ha deixat 4.500 autònoms catalans sense negoci. La patronal Autònoms Pimec ha presentat aquest dimarts l'estudi Els autònoms a Catalunya 2009-2020 per analitzar l'evolució d'un dels col·lectius que més ha patit la sacsejada econòmica del covid-19 durant l'últim any. "Potser la baixada final encara està per venir, però el més important és que ens hem precaritzat. La resiliència és important, però ens podem trobar que la precarització encara ho sigui més", ha apuntat Elisabet Bach, la presidenta de l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha destacat que dels treballadors per compte propi que van sol·licitar ajudes a la Generalitat, la meitat havien percebut menys de 5.000 euros nets de facturació l'últim any per l'impacte de l'emergència sanitària. A més, d'aquests, un 13% directament havien registrat més despeses que ingressos. "La pandèmia ha magnificat situacions que ja s'estaven donant. El sistema en el qual estem immersos presenta una sèrie de deficiències que dificulten el desenvolupament de la nostra activitat", ha assegurat Bach.

En el seu informe, Autònoms Pimec detalla els autònoms afiliats a la Seguretat Social des de la darrera crisi financera, la del 2009. Així doncs, l'economista Modest Guinjoan i director de l'Observatori de la Pime ha constatat que mentre que la xifra de treballadors assalariats va recuperar-se en línia amb el PIB a partir del 2014 —fins a acabar superant els nivells previs a la recessió— el total d'autònoms catalans mai s'ha refet d'aquella davallada. "Els autònoms mostren una línia pràcticament plana i constant al llarg dels anys. Quan hi ha recessió no baixen tant, però la recuperació també és menor", ha detallat l'acadèmic.

Més ajudes i condonació d'impostos

També ha destacat que en la crisi del covid s'ha pogut mantenir el volum d'assalariats gràcies a mesures com els expedients temporals de regulació d'ocupació (ERTO), mentre que els autònoms no han gaudit d'aquest suport. Encara que l'Observatori no té dades sobre l'evolució dels ingressos d'aquest col·lectiu, Guinjoan ha calculat que aquesta tendència és molt similar a la del PIB i ha insistit que "no hi ha motiu" per pensar que els autònoms no superaran aquesta ensopegada. Tot i així, Bach ha reclamat a les administracions que posin en marxa noves ajudes directes i abordin la condonació de determinats impostos.

Pel que fa als sectors amb més autònoms a Catalunya, l'informe destaca el comerç molt per sobre de la resta d'activitats. El 2020 va tancar amb 127.000 afiliats en aquesta categoria, un 12% menys dels que hi havia el 2009. Autònoms Pimec també ha recordat que els serveis són l'àmbit econòmic on tenen més pes els treballadors per compte propi i representen un 18% del total de cotitzants a la Seguretat Social.

stats