Economia 26/05/2014

La vaga de Panrico, abocada a allargar-se almenys una setmana més

La Generalitat cita la direcció i comitè d'empresa dilluns vinent per mirar de negociar i que la plantilla torni a la feina

E. F. / X.g.
2 min
L'assemblea de Panrico d'aquest dissabte / PERE VIRGILI

BarcelonaLa vaga indefinida a la fàbrica de Panrico a Santa Perpètua de Mogoda sembla abocada a durar almenys una setmana més, a l'espera de la reunió a tres bandes (empresa, comitè i Govern) que ha convocat el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, per a dilluns que ve. Aquesta setmana, la Generalitat mantindrà trobades bilaterals amb les parts per mirar d'apropar les postures i aconseguir l'acord després de més de set mesos de vaga indefinida.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts del comitè d'empresa de Panrico han explicat a l'ARA que aquest dimecres estan citats al departament d'Empresa, mentre que la Generalitat ha assegurat que també manté diàleg amb l'empresa. La decisió de la plantilla dissabte de seguir endavant amb la vaga i no desconvocar-la ha desencadenat la convocatòria d'una trobada amb el Govern.

La resolució del conflicte a la fàbrica catalana de Donuts sembla lluny encara. La desconfiança entre la plantilla i la direcció és màxima, especialment després que el comitè acusés Panrico de condicionar una rebaixa dels acomiadaments a que tots els representants de la plantilla estiguessin entre els afectats. L'empresa va negar rotundament dissabte haver fet mai el plantejament, però els membres del comitè ho defensen.

"Se'ns va dir molt clarament dijous que retallar el 40% els acomiadaments anava lligat a que tot el comitè fossin els primers a marxar", ha defensat aquest dilluns el president del comitè, Ginés Salmerón, partidari de desconvocar la vaga a la fàbrica.

El conseller Puig ha defensat que el conflicte ja ha entrat en "fase crítica" i que la implicació del Govern té un sol objectiu: garantir el futur de la planta de Santa Perpètua i evitar que a Catalunya s'acabin consumint els Donuts fets en una altra fàbrica d'Espanya.

Ha insistit que la via judicial, com ja va advertir Puig, no ha servit per clarificar res i no ha conduït a la pau, per la qual cosa va instar les parts a asseure's i dialogar fins a trobar una sortida.

La sentència de l'Audiència Nacional sobre l'ERO de Panrico a Espanya dóna via lliure als acomiadaments a Santa Perpètua de Mogoda (als 30 que es van fer efectius i als 133 pendents aquest any). L'oferta polèmica de Panrico passa per reduir els 133 a només 80 acomiadaments a canvi de participar en el procés de selecció de la gent que es quedi.

Aquí és on entren en conflicte les versions de sindicats i empresa: uns diuen que Panrico ha posat com a condició que el comitè i els més actius en la vaga marxin en bloc, un extrem que l'empresa nega. En els comunicats Panrico només defensa que mai ha fet cap plantejament il·legal o que atempti contra la llibertat dels treballadors, però alhora reivindica poder-se garantir el personal més eficient per al futur de Santa Perpètua.

stats