Economia 19/01/2021

ERTOs fins al 31 de maig

Acord entre patronals i sindicats, que encara discuteixen la interpretació dels acomiadaments

Núria Rius Montaner
3 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz.

MadridTreballadors i empresaris podran acollir-se a un ERTO fins al 31 de maig. Finalment, les patronals CEOE i Cepyme, així com els sindicats majoritaris UGT i CCOO, han donat llum verda a la proposta del govern espanyol per prorrogar els expedients de regulació temporal d’ocupació (que caducaven aquest 31 de gener) fins a les portes de l’estiu. El sí rotund, però, no va arribar fins a mitja tarda. Fins a última hora la interpretació de la clàusula que prohibeix a les empreses acomiadar sis mesos després de la fi de l’ERTO va ser punt de discussió. La patronal –contrària a aquesta mesura– buscava una “interpretació proporcional” que li permetés no retornar les exoneracions de tota la plantilla, sinó només les dels centres laborals o treballadors afectats. Finalment, va ser la mateixa ministra de Treball, Yolanda Díaz, l’encarregada de posar punt final a aquest debat. “A dret diem que on hi ha papers, les barbes callen”, va asseverar Díaz, i va confirmar que la nova pròrroga “manté literal” la clàusula de salvaguarda de l’ocupació. És a dir, si una empresa acomiada un treballador sis mesos després de l’ERTO, haurà de retornar totes i cadascuna de les exoneracions.

Malgrat que la nova pròrroga no recull canvis substancials, sí que hi ha novetats. La primera és la simplificació dels tràmits. Les companyies podran agilitzar la tramitació dels ERTO i la pròrroga es farà automàticament. També se simplifica el pas d’un ERTO extraordinari, és a dir, per força major, a un ERTO per impediment d’activitat o limitat. Les empreses només hauran de presentar una declaració responsable a la Tresoreria de la Seguretat Social i no necessitaran una autorització administrativa nova. D’altra banda, l’acord final manté la naturalesa dels últims ERTO. És a dir, les exoneracions actuals, que poden arribar a ser del 100% segons la tipologia d’alguns expedients.

Des de l’última pròrroga, aprovada el passat mes de setembre, les empreses tenen l’opció d’acollir-se a tres expedients diferents. En primer lloc, un ERTO per força major, que engloba els sectors més protegits. En aquest sentit, el govern espanyol ha afegit tres sectors més a la llista d’ultraprotegits: càmpings i aparcaments de caravanes, lloguer de mitjans de navegació i activitats de manteniment físic. A continuació, un ERTO per impediment d’activitat, per als negocis que es vegin afectats per possibles restriccions i, per tant, obligats a tancar o a limitar l’activitat; i, finalment, els ERTO limitats i vinculats a la caiguda de la demanda. Actualment hi ha 755.610 treballadors en ERTO, segons les últimes dades de la Seguretat Social del desembre. A tot l’Estat i en el pic més alt de la pandèmia més de 3,4 milions de treballadors es van veure protegits per un ERTO. Mirant ja al futur, durant l’anunci de l’acord Díaz no va obviar la dificultat del retorn al mercat laboral: “Quan acabi la pandèmia necessitarem empreses renovades i solvents. Ningú posa en dubte aquesta eina, però hem d’assumir el repte de modernitzar el teixit productiu”. Díaz i Escrivá van estimar que la nova pròrroga significarà 5.000 milions d’euros per a l’Estat.

Acord amb els autònoms

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, també va confirmar que ahir es va arribar a un preacord amb les principals organitzacions de treballadors autònoms. El nou text inclou, de moment, prorrogar la prestació per cessament de l’activitat fins al 31 de maig. També accedir a les ajudes i a la bonificació d’un 100% de les exoneracions si es demostra només una caiguda de la facturació d’un 50% el primer semestre de l’any (fins ara era del 75%). A més, se suspèn fins al 31 de maig la pujada de la quota prevista per al 2021. Escrivá també va confirmar que s’eliminaven requisits burocràtics i que no serà necessari haver-se beneficiat abans de les mesures. Previsiblement, aquest acord amb els autònoms i la pròrroga dels ERTO s’aprovaran al consell de ministres de dimarts vinent.

Les claus

  1. Fins quan durarà la nova pròrroga dels ERTO? Els expedients de regulació temporal d’ocupació es prorroguen fins al 31 de maig. El mínim que demanaven sindicats i patronals és que la pròrroga durés fins a l’actual estat d’alarma, el 9 de maig, de manera que el consens es va assolir ràpidament. El govern ja ha dit, però, que la mesura ha arribat “per quedar-se”.
  2. A quins ERTO es podran acollir les empreses? El text de l’executiu espanyol prorroga les tres tipologies actuals d’ERTOs: per força major (engloba els sectors ultraprotegits, que també s’amplien); per impediment d’activitat, per a aquells negocis que es vegin afectats per possibles restriccions, i ERTOs limitats i vinculats a la caiguda de la demanda.
  3. Es mantenen les exoneracions? Sí. Tot i que les patronals volien ampliar-les, seran les mateixes, i van des d’exoneracions del 100% al 50% en funció de la plantilla i de l’ERTO que decideixi aplicar l’empresa. A més, els empleats que faci sis mesos que estan en un ERTO continuaran cobrant el 70% de la base reguladora.
  4. Quins tràmits burocràtics cauen? Les empreses tindran facilitats per prorrogar de manera automàtica un ERTO en cas que les restriccions no els permetin reprendre l’activitat. A més, el pas d’un ERTO a un altre es podrà fer sense sol·licitar un expedient a l’autoritat laboral i presentant una declaració responsable.
  5. Es podrà acomiadar un treballador? El govern ha blindat les clàusules de salvaguarda i, per tant, totes aquelles empreses que gaudeixin d’exoneracions tindran l’obligació de mantenir els llocs de treball durant sis mesos més després de l’ERTO. En cas que incompleixin la clàusula hauran de retornar totes les exoneracions que hagin rebut.

stats