Les patronals qualifiquen d'insuficient la relaxació de restriccions pel covid-19

Comerç, restauració i gimnasos creuen que s'impedeix la viabilitat dels seus negocis

ARA
2 min
Imatge d’un centre comercial amb els locals que donen al carrer oberts i la resta tancats.

BarcelonaLes principals patronals consideren insuficients les mesures acordades pel Procicat per relaxar algunes de les restriccions lligades a la lluita contra la pandèmia. Només els llibreters, que podran obrir els caps de setmana, n'estan satisfets, mentre que la resta del comerç, la restauració i els gimnasos han reiterat les seves crítiques, amb el suport de les dues principals patronals catalanes, Foment del Treball i Pimec, que consideren insuficients les mesures.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les patronals han advertit en un comunicat que els professionals “seguiran sense poder operar dins un marge de viabilitat”. Les dues organitzacions han celebrat l'ampliació a un confinament comarcal, però han expressat la necessitat de recuperar l'obertura d'establiments comercials no essencials durant els caps de setmana, així com de comerços situats en centres comercials o amb més de 400 metres quadrats. Segons l'última consulta de la sectorial de comerç de Pimec, un 54% dels comerciants consideren que la situació del seu negoci empitjorarà o que haurà de tancar els pròxims sis mesos. 

Per la seva banda, el Gremi de Restauració ha qualificat de "relaxació testimonial" l'ampliació de l'horari en l'obertura d'una hora més per esmorzar (7.30-10.30 h) i d'una hora més per dinar (13.00-16.30 h). El director del Gremi, Roger Pallarols, ha criticat que la Generalitat "pretén allargar eternament l’actual aturada de l’economia" i ha acusat el departament de Salut de "viure d'esquena a la realitat i del drama que viuen milers d'empreses i famílies". "Els restauradors reclamem un horitzó clar, un pla de reactivació de l’activitat econòmica que ens permeti assolir, en un temps raonable, un grau de funcionament que faci viables els bars i restaurants", ha afegit.

Tancament encobert

Tampoc els gimnasos s'han mostrat satisfets, perquè consideren que obrir al 30% "no permet treballar bé" i és, de fet, un "tancament encobert", segons ha declarat a l'ACN el president de la patronal del sector, Adecaf, August Tarragó, que ha recordat que els centres ja van obrir en aquestes condicions entre el novembre i el gener i van poder comprovar que no era viable.

Tarragó ha considerat que era electoralisme la relaxació de les restriccions anunciada. "Té més a veure amb una qüestió electoral que amb una qüestió efectiva de prestació de serveis", ha dit. El president de la patronal ha assegurat que els centres han perdut un 50% d'usuaris amb les restriccions.

stats