Crònica
Economia Patronals 27/11/2023

El Cercle d'Economia i 65 anys de llegat: "Hem de ser rebels i ambiciosos"

La institució homenatja els socis de més de cinquanta anys d'antiguitat i el discurs de l'historiador que va posar la llavor de la fundació

2 min
Acte d'homenatge del Cercle d'Economia a la Pedrera

BarcelonaVa ser el 1958 quan el reconegut historiador Jaume Vicens Vives –el principal intel·lectual actiu a la Catalunya del franquisme– va pronunciar la conferència El capità d'indústria espanyol en els últims cent anys davant un grup de joves empresaris, economistes i pensadors. Aquests joves serien els que, arran del discurs, fundarien el Cercle d'Economia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Seixanta-cinc anys després, el Cercle ha volgut homenatjar la figura de Vicens Vives i els socis de més de cinquanta anys d'antiguitat a la institució amb un acte celebrat aquest dilluns a la Pedrera. Personalitats com l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, l'economista Joan Mas Cantí, l'empresari Josep Maria Puig Planas, l'advocat Carlos Cuatrecasas Targa, l'empresari farmacèutic Joan Uriach Marsal, l'economista Jacint Soler Padró, l'exministre Joan Majó, l'empresari Amador Bernabeu, l'empresària Magda Ferrer-Dalmau i l'economista i polític Antoni Siurana han estat alguns dels homenatjats.

"Vives es va concentrar en l'afany d'identificar i orientar una nova classe dirigent que, també a través de l'economia, pogués fer progressar una Catalunya que la dictadura havia deixat sense rumb", ha recordat el president del Cercle, Jaume Guardiola. "Amb aquesta intenció es va fundar el Cercle, una entitat plural, independent i socialment transversal, que ara mira el present per encarar el futur". En aquesta línia ha seguit el discurs del director de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Lluís Torner, que ha recordat, parafrasejant Vicens Vives, que "aquest país té tots els ingredients per tornar a fer, en un context diferent del del 1958, els capitans d'indústria del segle XXI".

La fotografia del canvi

"Al principi, l'any 1961, no em van voler com a sòcia al Cercle, i això que jo era llicenciada en Economia", recorda l'empresària Magda Ferrer-Dalmau. Però era una dona. De fet, tot i que la institució s'havia creat sota uns patrons de voluntat de canvi, les restriccions socials eren vigents arreu: "No era l'única institució on passava això". Però deu anys després, l'any 1971, el Cercle va canviar els estatuts i Ferrer-Dalmau va poder-ne formar part. "Més tard, vaig acabar sent la primera dona en una junta directiva del Cercle, en la qual vaig passar vuit anys", relata amb entusiasme l'empresària.

Aquest és un dels molts exemples que evidencien el canvi dins –però també fora– de la institució en aquests anys. Mig segle de Cercle que, en paraules d'Antoni Siurana, "ha estat una escola de ciutadania de primer ordre, on el seny ha estat el pilar i que ha estat valenta per donar l'opinió en cada conflicte que hi ha hagut".

Així, l'actual president Jaume Guardiola, que tot just havia nascut quan es va fundar la institució, ha posat les bases de cara el futur: "Hem de ser rebels i ambiciosos perquè tenim la responsabilitat de deixar als nostres fills un món millor", ha acabat.

stats