Patronals
Economia Patronals 02/11/2022

Foment es llança a la cursa per la CEOE

La catalana Virginia Guinda serà l'única contrincant d'Antonio Garamendi, que opta a la reelecció

2 min
Virginia Guinda, vicepresident de Foment del Treball, en una imatge del febrer passat.

BarcelonaL'empresària i vicepresidenta de la patronal catalana Foment del Treball, Virginia Guinda, es presentarà a les eleccions a la presidència de la CEOE, la principal organització empresarial espanyola. Guinda s'enfrontarà així a l'actual president de la CEOE, Antonio Garamendi, en uns comicis previstos per al 23 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Inicialment, Garamendi ja va tenir un primer contrincant, el president de Faconauto –l'associació espanyola de concessionaris automobilístics–, Gerardo Pérez, però va acabar retirant la candidatura. Amb l'entrada de Guinda en joc, però, es torna a obrir la porta a unes eleccions.

Guinda ja forma part de la junta de la CEOE, a banda d'ocupar la vicepresidència de Foment del Treball, la patronal que agrupa les grans empreses catalanes i que té una estreta vinculació històrica amb La Caixa. Professionalment, és enginyera industrial i va fundar una consultora energètica, tot i que actualment és consellera delegada de la paperera Iberboard, amb seu a Alcover (Alt Camp). També és directora tècnica de l'Associació Espanyola de Cogeneració.

Fonts empresarials apunten que la presentació d'una segona candidatura serà benvinguda en molts sectors no només a Catalunya: "Garamendi no ha deixat content a tothom", indiquen, sobretot pel seu rol en el diàleg amb els sindicats i el govern de Pedro Sánchez, amb els quals la CEOE ha tancat fins a una desena de decrets, incloent-hi la reforma laboral.

Contraatac de Foment contra Garamendi

Amb una hipotètica elecció de Guinda, doncs, Foment recuperaria la influència a la principal patronal de l'Estat, que va perdre fa quatre anys quan Garamendi va ser nomenat sense oposició. Quatre anys enrere, l'havia derrotat el català Joan Rosell, que va liderar la CEOE durant gairebé vuit anys i que anteriorment havia sigut president de Foment entre el 1995 i el 2011.

Les relacions entre la patronal catalana i l'espanyola no passen pel millor moment, ja que Garamendi va deixar entreveure en un acte a Madrid fa dues setmanes que Catalunya és l'única territorial de la CEOE que encara no li ha donat suport. Aquesta mala relació ve de lluny i s'estén a l'àmbit personal entre Garamendi i l'actual president de Foment, Josep Sánchez Llibre. De fet, un dels punts forts de l'estratègia de Garamendi en les eleccions del 2014 ja va ser acusar Rosell de voler "catalanitzar" la CEOE i insinuar que manté vincles amb l'independentisme, una descripció que no s'adequa gens a la trajectòria ni de l'expresident ni de la patronal catalana.

La candidatura referma l'aposta recent de sectors empresarials pròxims a Foment per mantenir o recuperar pes i control en institucions patronals, un objectiu en què recentment ha patit dues derrotes consecutives. El 2019 va intentar, amb el banquer Carles Tusquets, blindar-se a la presidència de la Cambra de Comerç de Barcelona, però es va imposar la candidatura impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana. I aquest mateix any, l'empresària Rosa Cañadas va perdre les eleccions al Cercle d'Economia davant l'exconseller delegat del Sabadell, Jaume Guardiola.

stats