Patronals
Economia Patronals 03/05/2023

El pla del Govern per blindar el vot electrònic a les cambres

La nova normativa assegura la seguretat jurídica en el procés digital, punt fosc de les darreres eleccions

3 min
La Llotja, seu de la Cambra de Comerç

BarcelonaEl Govern ha aprovat finalment aquest dimarts el nou decret electoral que regula les eleccions a les 13 cambres de comerç catalanes, que dicta les normes que marcaran els comicis camerals, que se celebraran, en principi, el setembre d'enguany. Un decret que es renova després que el Suprem anul·lés el decret anterior, vigent durant les eleccions del 2019.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons apunta el departament d'Empresa i Treball de la Generalitat, òrgan tutelar dels comicis, l'objectiu del nou decret és ser "el màxim garantista davant el procés electoral", i ofereix una "regulació integral" que va des de la constitució dels censos electorals fins a la constitució dels plens de les cambres i del Consell de Cambres. El decret manté la possibilitat del vot presencial alhora que blinda el vot electrònic, de manera que es podrà votar durant quatre dies de manera remota i un dia presencialment a la seu cameral. ¿Però quines són les novetats que marcaran el camí d'aquestes eleccions?

Més garanties al vot

El procés del vot electrònic està en el punt de mira des que alguns candidats a les darreres eleccions camerals van impugnar el procés al·legant vulneració de drets fonamentals amb el vot digital. En el nou decret, el Govern assegura que ha incorporat millores en aquest aspecte, que aporten "més garanties". D'una banda, es prohibeix expressament la delegació del vot a tot aquell que no sigui representant legal de l'empresa. També s'especifica la prohibició d'emetre el vot de manera presencial si ja s'ha votat digitalment.

Vot electrònic

Enguany, el proveïdor del vot electrònic canvia, de manera que Scytl no repetirà com a plataforma de vot i la responsable dels comicis serà Indra, que ha guanyat el concurs públic. Així ho va anunciar Manel Brufau, director general de la companyia tecnològica a Catalunya, al fòrum Desperta BCN!, organitzat per Crónica Global. A més d'aquest canvi, el decret recull que els vots a candidats que han desistit però que no han estat exclosos de la plataforma de vot seran considerats com a vots en blanc. La Junta Electoral Central (JEC) també "preveu mesures a prendre per garantir la fiabilitat del procés, com excloure vots del recompte, sempre a partir d'un informe de l'auditor", i quan existeixin "evidències que determinin que no s'han respectat les garanties de vot". Així, podria tornar a donar-se la situació de les eleccions anteriors, en què fins a 600 vots van ser anul·lats després de la votació, cosa que va propiciar la impugnació dels comicis.

Digitalització

La nova norma també preveu un pla de transformació digital a totes les cambres per dotar-les de les eines necessàries per poder digitalitzar totes les operacions vinculades al procés electoral, com ara la presentació de les candidatures o les reunions de les juntes electorals. Amb tot, aquest punt no s'instaurarà del tot encara en aquest procés electoral, ja que requereix un període d'adaptació per part de les cambres.

Assignació de vocals

Recordem que les eleccions a les cambres van per epígrafs d'activitat, cadascun amb les seves vocalies. En funció del seu sector, cada empresa o autònom pot votar un representant de l'epígraf que li pertoqui. Però no tots els epígrafs tenen el mateix nombre de candidats i representants, i l'assignació de nombre de vocals també queda simplificat en aquest nou decret: s'amplia de 3 a 5 el nombre màxim de vocalies per grup i es reequilibra la ponderació del pes de cada activitat mitjançant el pes econòmic i l'ocupació.

Calendari

Amb les normes del joc clares, el calendari queda de la següent manera: a mitjans de maig es fa la convocatòria oficial de les eleccions, que probablement seran al mes de setembre. Un cop celebrats els comicis, es constitueixen els plens camerals i també el ple del Consell General de Cambres, que s'espera per al novembre del 2023.

Dit això, aquest calendari es pot veure modificat en funció de la resposta que rebi aquest nou decret. Després de l'última impugnació del decret anterior per part del banquer Carles Tusquets i una desena d'empresaris més, caldrà veure com valoren aquests canvis.

stats