Organitzacions empresarials
Economia Patronals 08/04/2023

La pugna d'Enrique Lacalle pel seu 16è càrrec

Antonio Delgado no es presentarà a la reelecció per a la presidència del Círculo Ecuestre i deixa via lliure a l'expolític

3 min
Antonio Delgado i Enric Lacalle.

BarcelonaEl Círculo Ecuestre esquivarà –en principi– anar a eleccions aquest any. La societat privada de l'Upper Diagonal, actualment presidida per l'advocat Antonio Delgado, renovarà la seva junta la tardor del 2023, però Delgado no es presentarà a la reelecció i serà Enrique Lacalle qui ho tindrà tot de cara per ser el pròxim president del Círculo, i sumar així un càrrec més al seu voluminós currículum.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Lacalle, expolític del PP i empresari, se'l pot descriure com una persona molt ben connectada amb el poder econòmic, polític i mediàtic barceloní i també a tot l'Estat. Ara, amb 72 anys i encara amb diversos càrrecs en la seva extensa carrera empresarial, té l'ull posat en quedar-se amb la presidència del Círculo Ecuestre. Segons va explicar Nació Digital i ha pogut confirmar l'ARA, Antonio Delgado va informar els membres de la junta actual de la institució que no es presentarà a la reelecció, "després d'arribar a un acord amb Lacalle" perquè aquest sigui candidat, segons han explicat a l'ARA fonts pròximes a la junta.

Segons els estatuts de la institució, Delgado encara podria governar quatre anys més si es presentés a les eleccions, ja que el màxim permès són vuit anys de presidència. Però amb Lacalle com a contrincant, Delgado sap que ho té difícil per aconseguir suport: l'expolític és vicepresident a la junta mateixa del Círculo, i ja compta amb els suports de gran part dels altres membres de la junta i dels socis. De fet, els altres dos vicepresidents, Ignacio Marull i Antonio Gámiz, ja li han donat suport, i també s'han decantat per Lacalle altres membres destacats de la institució com el banquer Carles Tusquets o l'empresari Luis Conde.

El preferit de la casa

Les fonts consultades asseguren que "no és que Delgado ho hagi fet malament aquests quatre anys, però Lacalle és una llegenda al Círculo". "Gràcies a Lacalle i a la seva agenda de contactes, s'han dinamitzat molt les activitats del club i es nota que té voluntat i ganes de fer moltes coses, a més de temps per dedicar-s'hi", expliquen a l'ARA. "Delgado es volia tornar a presentar, però Lacalle també, i això seria la cirereta de la seva carrera professional", expliquen. Alhora, cal recordar que en els darrers comicis al Círculo, Lacalle també es va presentar, però finalment va arribar a un acord amb Delgado per fusionar les dues candidatures i fer el pols al tercer candidat, Gerardo Roca.

De fet, si finalment es proclama president del Círculo, Lacalle acumularà un càrrec més en una llista on ja en figuren una quinzena, entre anteriors i presents: la vicepresidència del Futbol Club Barcelona (2000-2003), el consell d'Abertis (2005-2011), el consell de Red Eléctrica (2003-2004), el de conseller de Fira de Barcelona (2004-2019), president del saló immobiliari Barcelona Meeting Point i del Saló de l'Automòbil o el de membre del consell consultiu de Foment del Treball, entre molts d'altres. En l'àmbit polític, va ser diputat del Partit Popular al Congrés de Diputats, regidor a l'Ajuntament de Barcelona i candidat a les municipals en tres ocasions. A més, ha tingut molt de pes al Consorci de la Zona Franca, com a delegat especial de l'Estat i president del comitè executiu entre el 1996 i el 2004.

Fòbia electoral

Com ja es va evidenciar en els darrers comicis al Cercle d'Economia, aquestes associacions d'empresaris, que aglutinen veterans del món empresarial més reconegut, acostumen a tenir certa reticència a celebrar eleccions amb més d'un candidat. La idea, segons expliquen des d'aquestes institucions, és que "el millor és trobar un candidat de consens" i evitar així possibles tensions entre els membres. Les eleccions al Cercle, celebrades el juliol passat, van trencar aquesta barrera i, per primera vegada en aquesta institució, es va anar a les urnes amb dos possibles presidenciables: Rosa Cañadas i Jaume Guardiola.

Al Círculo passa el mateix: "Sempre es mira que hi hagi un únic candidat que agradi a tothom", expliquen fonts internes. Però ja hi ha hagut més d'una ocasió en què no s'ha complert aquesta "norma no escrita", i, de fet, en les darreres eleccions Antonio Delgado es va enfrontar al també advocat Gerardo Roca a les urnes. Amb tot, Lacalle encara no ho té tot guanyat: d'aquí a la tardor, quan s'ha de renovar la governança, podria aparèixer algun altre candidat. Quan aquest diari hi ha contactat, ni Antonio Delgado ni Enrique Lacalle han volgut fer cap declaració.

Tots els càrrecs d'Enrique Lacalle
  • Foment del Treball

    Membre del consell consultiu de la patronal (actualitat)

  • Consorci de la Zona Franca de Barcelona

    Va ser delegat especial de l’Estat i més tard president del comitè executiu (1996-2004)

  • Futbol Club Barcelona

    Vicepresident (2000-2003)

  • Red Eléctrica de España, S.A.

    Conseller del març del 2003 al desembre del 2004

  • Abertis Logística

    Conseller (2005-2011) 

  • Consell Rector de la Candidatura Olímpica Barcelona'92

    Membre (1992)

  • Comitè Organitzador Olímpic Barcelona’92

    Conseller

  • Fira de Barcelona

    Membre del consell d’administració (2004-2019)

  • Fira Barcelona Meeting Point

    President executiu (1997-2015)

  • Saló Internacional de la Logística i de la Manutenció

    President executiu (1999-2015)

  • Saló Internacional de l’Automòbil de Barcelona

    President (2001-actualitat)

  • Grup Godó

    Membre del consell d'administració (2009-actualitat)

  • Círculo Ecuestre

    Vicepresident primer

  • Catalonia Hotels

    Conseller

  • Cambra de Comerç de Barcelona

    Vocal en l'època Miquel Valls.

stats