Sánchez presentarà divendres els pressupostos generals de l'Estat

El president espanyol confia en iniciar la tramitació dels comptes sense els suports necessaris

RUTH PÉREZ CASTRO / PAULA SOLANAS

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat en una entrevista a Efe que el consell de ministres aprovarà aquest divendres el projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat del 2019 per iniciar la tramitació, sense tenir garantits els suports necessaris.

Sánchez ha assegurat que seran uns comptes "perquè Espanya avanci, continuï avançant en política social, creixement econòmic i en la creació de llocs de treball i dignitat laboral". En aquest sentit, el president del govern espanyol ha insistit que són uns pressupostos "carregats de sentit comú" i "valors socials que fan falta al país".

"Els únics gestos que compten són aquells dirigits a millorar la vida de tots els espanyols, amb independència d'on visquin", ha reiterat el secretari d'organització del PSOE, José Luís Ábalos, en la roda de premsa posterior al consell executiu del partit. Una clara al·lusió a les peticions que Esquerra Republicana ha enregistrat en les últimes hores per condicionar el seu suport als comptes socialistes. "Apostar per mesures socials i inversions territorials, aquests gestos milloraran la situació de les comunitats. No hi ha més gestos", ha sentenciat Ábalos. 

Ara per ara, el cap de l'executiu espanyol no compta amb suficients vots per aprovar els comptes, però ha asseverat que negociarà "amb totes les forces parlamentàries, no només les independentistes". "També aquelles forces parlamentàries que estan demanant no dependre només de les forces independentistes per tirar endavant els pressupostos", ha afirmat. Així doncs, Sánchez també vol "estendre la mà" a Ciutadans i el PP.


Aragonès avisa Sánchez que no donaran un "xec en blanc" als pressupostos estatals


Des de Ferraz, Ábalos ha posat en valor el projecte de llei que presentaran aquest divendres al Congrés, ja que permetran continuar consolidant les "millores que s'han pogut observar" en aquest set mesos des que Pedro Sánchez va posar-se al capdavant de la Moncloa. "Avui tenim un país millor gràcies a la recuperació de drets i la ruta social", ha valorat. 

El president espanyol ha descartat que es torni a aplicar el 155 a Catalunya i ha criticat que els que ho demanen "el que volen és perpetuar la crisi a Catalunya". Sánchez ha tornat a explicar que busca el diàleg amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per "resoldre la crisi política que viu Catalunya des de fa deu anys".

"Les forces parlamentàries catalanes han de saber que han d'abandonar la unilateralitat i ser conscients que qualsevol trencament amb la Constitució o la legalitat estatutària a Catalunya no només els situa fora de la Constitució espanyola i d'Espanya, sinó també del que representen els tractats fundacionals de la Unió Europea", ha reiterat.

Acord sobre les pensions

"Crec que és important que aquestes bones dades de creixement econòmic i creació d'ocupació es consolidin el 2019", ha afegit el president espanyol en declaracions a Efe. Sánchez també té "força esperances" en tancar un acord per garantir el sistema de pensions durant el primer semestre de l'any.

El socialista ha fet balanç sobre la situació econòmica a l'Estat i assegura que el 2019 pot ser el primer després "d'una dècada perduda de crisi" en què l'atur baixi per sota dels tres milions de persones. Sánchez també està obert a tramitar el control de preus del lloguer que reclama Podem i que l'executiu no va fer entrar en el decret sobre habitatge aprovat el 14 de desembre.

Preocupació vers Andalusia

L'executiva federal també ha fet palesa la seva "inquietud" cap al futur d'Andalusia, on "està en joc, també, la política estatal". D'aquesta manera, Ábalos ha lamentat que l'acord de govern andalús s'estigui tutelant a nivell nacional: "Em sorprèn que presidents de partit a escala nacional participin en les negociacions i subscriguin els acords", ha indicat. Una circumstància que, ha considerat, implica "donar sentit nacional a un afer autonòmic" i "mostrar una gran desconfiança cap als seus representants polítics". 

Així mateix, el ministre de Foment ha criticat la "reunió oculta" entre els populars i la ultradreta de Vox. "Estem en una època de transparència", ha avançat, i ha reflexionat: "Tot allò que ha de passar desapercebut fa pensar que s'ha d'ocultar". Ábalos, doncs, s'ha mostrat preocupat pels "pactes en silenci" a què puguin arribar el PP i Cs amb Vox i ha advertit que "la dreta mai no té línies vermelles. El seu únic objectiu és arribar al poder". 

Més continguts de