RADAR EMPRESARIAL
Economia 09/12/2015

P&G es ven a un fons la fàbrica d’Ariel i Ambipur a Mataró

El gegant nord-americà ha arribat a un acord per vendre’s les instal·lacions i traspassar l’activitat i els 350 treballadors al fons d’inversió PHI Industrial Acquisitions, amb seu a Madrid i oficina a Barcelona

Elena Freixa
3 min
PHI Industrial Acquisitions es compromet a mantenir els 350 empleats.

BarcelonaLa fàbrica de detergent Ariel i d’ambientadors Ambipur a Mataró canvia de mans i, a mitjà termini, deixarà de fabricar aquests productes. El gegant nord-americà Procter & Gamble (P&G) ha arribat a un acord per vendre’s les instal·lacions i traspassar l’activitat i els 350 treballadors al fons d’inversió PHI Industrial Acquisitions, amb seu a Madrid i oficina a Barcelona. Les empreses no han fet públic l’import de l’operació, que suposa una desinversió industrial de P&G de Catalunya, tot i que la planta de Mataró seguirà produint per al gegant nord-americà durant uns anys de transició. Segons PHI, el negoci consolidat que adquireixen factura uns 250 milions d'euros.

El grup inversor PHI vol convertir Mataró en la peça clau per impulsar el negoci de fabricació de productes de neteja i cura de la llar, segons explica a l’ARA Jordi Bricio, un dels dos socis fundadors del fons. Fa dos anys, el grup ja va comprar el negoci de lleixiu de la multinacional alemanya Henkel a Espanya i va quedar-se les plantes que tenia a Sevilla i Sant Adrià de Besòs, amb més d’un centenar de treballadors. PHI se centrarà a produir detergents per a la marca blanca a Espanya i també fabricarà des de Mataró un seguit de marques de P&G que es comercialitzaran en altres països.

Es tracta de marques com Dreft, important als països del Benelux; Gama a França, i la marca de detergents Lang a Egipte. L’acord també suposa la compra del negoci de detergent de P&G a Israel, als països nòrdics, Portugal i Alemanya. En canvi, la multinacional nord-americana també s’endurà gradualment de Mataró les marques que no ha venut.

Període de transició

Seguirà fabricant per a P&G durant 5 anys

La direcció de P&G va defensar la venda de la planta com la millor garantia per salvar els llocs de treball a Mataró a llarg termini. “L’acord encaixa amb la nostra estratègia de centrar-nos en negocis més importants”, va dir el vicepresident de l’àrea de detergents de P&G al mercat europeu, Robert van Pappelendam. Fa mesos que l’empresa analitzava com podia guanyar eficiència en la fabricació de detergent a Europa.

La venda de la planta es tancarà a mitjans de l’any que ve. Està previst un període de transició que durarà fins a cinc anys en el cas de productes com els ambientadors Ambipur. PHI també seguirà subministrant detergent líquid durant dos anys a P&G, i en pols durant tres anys. Abans que acabi el 2017, també vindrà a Mataró tota la producció de les marques venudes que ara està dispersa en altres plantes, segons consta al comunicat intern que ahir va circular entre els treballadors.

Plantilla garantida

Els 350 treballadors de Mataró tenen la feina garantida, segons els responsables de PHI. Els empleats que no estan inclosos en l’operació són els del centre de distribució de P&G a Mataró, el departament de planificació de transports, els que duen a terme tasques en qualitat d’expatriats i els que estan la major part del temps treballant en aquesta divisió però fora de Mataró, segons van detallar fons sindicals. El comitè d’empresa es reunirà els pròxims dies per analitzar l’anunci i demanar més concrecions del pla a l’empresa.

Amb l’adéu de Mataró, P&G només conserva una planta a Catalunya. És la de Montornès, que pertany al seu negoci de compreses i bolquers d'Arbora&Ausonia. El 2012 el grup ja va tancar la planta d’Ambipur a Santa Perpètua per concentrar producció a Mataró i omplir la capacitat de les instal·lacions, que havien quedat mig buides amb la venda de Sunny Delight a Orangina Schweppes.

stats