Economia 06/04/2021

Pimec demana que les grans empreses que paguen amb retard les factures no puguin accedir als fons europeus de recuperació

JxCat anuncia que registrarà al Congrés una iniciativa que recull la demanda de la patronal catalana de les pimes

2 min
Antoni Cañete, president de la patronal de la petita i mitjana empresa Pimec

MadridEl president de Pimec, Antoni Cañete, ha demanat aquest dimarts que les grans empreses que paguen amb retard les factures als seus proveïdors –petites i mitjanes empreses– no puguin accedir als fons europeus del pla de recuperació. Cañete, que ha intervingut a la comissió d'indústria, comerç i turisme del Congrés de Diputats, ha demanat que la cambra baixa treballi per instaurar un règim sancionador a les grans empreses que paguen fora del termini legal de 60 dies i que impulsi una proposició de llei per evitar que puguin rebre els fons comunitaris antipandèmia Next Generation UE. "Permetria salvar llocs de treball i una part de l'economia", ha apuntat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Cañete, que també és president de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), ha denunciat que les empreses que cotitzen a borsa estan cobrant en un termini de 68 dies, però estan pagant a 193 dies les seves factures "quan tenen accés al finançament i han augmentat un 25% la seva liquiditat". Segons la plataforma, mig milió d'empreses estan en perill de fallida principalment pel retard dels pagaments. Si les empreses de l'Íbex-35 paguessin a temps s'injectarien més de 56 milions d'euros que "salvarien moltes pimes i autònoms", segons la PMcM.

El president de la patronal de petites i mitjanes empreses ha alertat que s'està trencant la cadena de pagaments i que, si passa, l'economia espanyola "s'enfonsarà com un castell de cartes". Davant els diputats, Antoni Cañete ha llançat un crit d'auxili en nom de les pimes: "Tireu-nos salvavides, porteu-nos una zòdiac, perquè si hem d'esperar-nos a les ajudes ens ofegarem".

El sector públic també paga tard

Cañete ha recordat que la Unió Europea demana insistentment a Espanya que legisli per posar fi a les demores de pagaments de les grans empreses. També les administracions públiques paguen amb retard: el 2020 la mitjana de pagament de les factures a proveïdors des del sector públic era de 77 dies –17 dies més que el termini legal–, un 10% més que l'any anterior, segons dades de la plataforma.

Coincidint amb la intervenció de Cañete al Congrés de Diputats i recollint la seva demanda, Junts per Catalunya (JxCat) ha anunciat que registrarà una iniciativa per impedir a les grans empreses rebre diners dels fons europeus de recuperació.

El president de Pimec també ha reclamat que s'ampliïn les ajudes directes a empreses i ha subratllat la necessitat de reestructurar deute i reforçar el seu capital per superar els problemes de solvència que pateixen moltes pimes, sobretot a conseqüència de la pandèmia. En aquest sentit, ha criticat que el fons de recapitalització de pimes compti només amb 1.000 milions d'euros, mentre que el fons dedicat a rescatar les grans empreses està dotat amb 10.000 milions.

stats