Pimec vota nou president enmig d'acusacions d'irregularitats en el procés electoral

Antoni Cañete i Pere Barrios s'enfronten aquest dimarts a les urnes en les primeres eleccions amb dos candidats en la història de la patronal

4 min
El candidat d'Eines Pimec, Pere Barrios, presentant les al·legacions a la seu de la patronal

La que en unes eleccions parlamentàries seria la jornada de reflexió, en la carrera per escollir el futur president de Pimec ha sigut la jornada per cremar els últims cartutxos. El candidat d’Eines Pimec, Pere Barrios, es va personar ahir dilluns a la seu barcelonina de la patronal per presentar un escrit d’al·legacions a la junta electoral i reivindicar la "manca de seguretat jurídica", les "desigualtats" i les "irregularitats" que al seu parer hi ha hagut en el procés electoral. Antoni Cañete, fins ara secretari general de la patronal, ha optat pel silenci, després de donar per tancada la campanya divendres passat. Així, el dia abans que se celebrin les primeres eleccions en la història de la patronal amb dues persones optant a presidir-la, es va escenificar gairebé a la perfecció la postura que els dos candidats han mantingut durant tota la campanya: un l'atac i l'altre la defensa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La candidatura que encapçala Barrios, que compta amb el suport i l'ajuda de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), s'ha centrat en presentar-se a si mateixa com un canvi d'aires en una patronal (com la majoria, afirmen) "molt antiquada", amb un "estil i aire que no han variat", explicava el mateix candidat a l'ARA la setmana passada. Segons ell, Cañete, que durant catorze anys ha sigut el secretari general de Pimec, representa continuar amb tot això. A aquest dard hi ha sumat l'acusació que aquest alt directiu de la patronal no és empresari, característica que Barrios considera imprescindible per comandar-la, i la denúncia que el procés electoral no li ha anat a favor.

Ahir dillunses va posar la cirereta al pastís, en aquest sentit, presentant les pertinents al·legacions: "No impugnem les eleccions, però volem deixar constància de totes aquestes irregularitats, que la junta electoral les investigui i hagi de respondre", va resumir Barrios. Per irregularitats entén no haver tingut accés al cens electoral o que Cañete, diu, hagi utilitzat recursos de l'entitat en favor seu. "Apel·lem a l’ètica i a la llibertat de vot, perquè estem veient actes curiosos que ens fan dubtar que tothom tingui aquesta llibertat de vot", va llançar Barrios. "Finalment només podran votar unes 5.000 empreses, tot i que sempre s’ha parlat de 128.000 socis a Pimec. Això ens ha descol·locat una mica i és una dificultat més", va afegir.

Ni la junta electoral ni Antoni Cañete han dit res sobre aquesta qüestió. Aquest últim, de fet, va donar per tancada la campanya divendres reunint virtualment diverses de les persones que l'acompanyen a la llista perquè justifiquessin per què són al seu costat. I aquesta ha sigut bona part de l'estratègia del fins ara secretari general de Pimec: justificar la seva experiència empresarial, explicar que part de la seva intenció és modernitzar Pimec i assenyalar els problemes derivats del fet que una candidatura obertament independentista es postuli a presidir la patronal.

"Si a les institucions ve gent amb un objectiu diferent del que tenen, el que estan fent és pervertir-les, i així fem mal no només a les institucions, sinó també al país", afirmava també la setmana passada a l'ARA Cañete. Segons ell, a més, el fet que la maquinària de l'ANC s'hagi posat en marxa per ajudar Barrios a assolir el repte de presidir Pimec desequilibra el procés electoral. És per aquí, de fet, que Cañete veu la seva única debilitat: en el poder de convocatòria de l'ANC.

La incertesa al voltant del resultat

Perquè, per a la resta, sembla tenir-ho tot a favor. Cañete es presenta a aquestes eleccions acompanyat de més de 90 persones, en bona part responsables de gremis de pes dins la patronal. Compta amb el suport, per exemple, del Gremi de Restauració de Barcelona o de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, i entre els noms propis hi ha Emili Rousaud, president de Factor Energia, o Anna Gener, consellera delegada de Savills Aguirre Newman. Una llista, segons va definir el mateix Cañete , "transversal, plural, territorial, sectorial i integradora". Una llista, contraatacava fa uns dies Pere Barrios, massa llarga per simplificar la governança de la patronal.

És en l’atractiu d’aquesta candidatura on Cañete identifica, precisament, les seves possibilitats de victòria. I també on Barrios veu part dels seus problemes: "Alguns [empresaris] ens han dit que havien compromès el seu vot a la candidatura oficialista abans que se sabés que hi hauria unes eleccions amb dues candidatures". Així i tot, el suport de l’ANC ofereix a Eines Pimec un bri d’esperança: l’última vegada que van posar la maquinària en marxa van aconseguir que un equip independentista gestionés la Cambra de Comerç.

Quina de les dues propostes convenç més els socis de Pimec se sabrà avui dimarts al vespre, després que a les 5 de la tarda tanquin els punts designats de votació, que estan repartits entre les quatre capitals de província i a Manresa, com a centre representant dels interessos dels empresaris de la Catalunya Central. I, sigui quin sigui el desenllaç, la jornada en si ja serà històrica: és la primera vegada des que Pimec es va fusionar amb Sefes (el 1997) i Josep González va començar a presidir la patronal que se celebren uns comicis amb dos candidats i amb González fora de joc.

stats