Turisme

El Pirineu de Lleida i la Costa Brava sud freguen el ple per Setmana Santa

El sector turístic preveu ocupacions del 80% a la majoria de punts de Catalunya a l'espera de saber com evoluciona la previsió del temps

3 min
La nevada del mes de març a Port Ainé

GironaBones previsions per al sector turístic de Catalunya, que afronta la Setmana Santa amb la majoria de les places d'hotels, càmpings i apartaments reservades, sobretot durant el pont de quatre dies, entre el Dijous Sant i el Dilluns de Pasqua. Si bé és cert que aquest any les festes cauen molt aviat al calendari, la demanda manté la tendència positiva del curs passat, amb ocupacions que superen el 80% en els punts amb més atracció del país, a l'espera de fregar el ple absolut gràcies a l'impuls final de les reserves d'última hora. La pujada de preus per la inflació i la preocupació per la sequera no han minvat les ganes de vacances de la població i només la meteorologia, amb possibilitat de pluja durant el cap de setmana, aporta una mínima d'incertesa als pronòstics de les patronals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Que Setmana Santa caigui al març i no a l'abril perjudica lleugerament les destinacions de sol i platja, però afavoreix el turisme d'hivern i muntanya. Al Pirineu lleidatà les reserves oscil·len entre el 90% i el 100% els dies festius. Després d'un Nadal nefast marcat per la falta de neu, gràcies a les nevades de mitjan mes de març les pistes presenten el millor aspecte de la temporada. Quan ja es donava la campanya per perduda, a les estacions de Baqueira Beret, Port Ainé i Espot Esquí s'ha reactivat el negoci amb bons gruixos i el volum de quilòmetres esquiables més ampli des del desembre. A més, també acaba de començar la temporada d'esports d'aventura, amb descensos de ràfting als rius i sortides amb BTT. El vicepresident del Patronat de Turisme de Lleida, Juan Antonio Serrano, confirma l'optimisme de les previsions i valora la diversitat de l'oferta turística lleidatana: "Permet combinar el tram final de la temporada d'esquí amb l'inici de les activitats d'aigua i les rutes a peu i en bicicleta, a més d'oferir visites culturals, festes populars i propostes gastronòmiques", explica.

El sud de la Costa Brava, preferència dels barcelonins

Al vessant oriental dels Pirineus, en canvi, tot i les nevades del mes de març, els tous s'han desfet per les altes temperatures i els càlculs sobre l'arribada de visitants són menys favorables. A la Cerdanya i el Ripollès l'ocupació fluctua al voltant del 75% els dies festius, segons dades del Patronat de Turisme de Girona. Sense neu a les muntanyes gironines, guanya pes l'atracció de la Costa Brava, sobretot al sud, que ronda el 90% d'ocupació en destinacions com Lloret de Mar, per a estades de quatre dies tant en càmpings i hotels com en apartaments turístics. "Per Setmana Santa el client majoritari és català o espanyol, així que són importants les reserves d'última hora i, per la proximitat amb Barcelona, són més fàcils d'acabar d'omplir les places de la Costa Brava sud que no pas al nord", explica Esther Torrent, presidenta de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) de Girona, que també recorda el factor meteorològic: "De moment no fa gaire bon temps, però esperem que surti el sol i la gent s'animi a venir".

Barcelona i la seva àrea metropolitana, d'on dissabte van marxar uns 400.000 vehicles per l'operació sortida, aporta la major part dels visitants arreu de Catalunya, però també en rep, ja que el Gremi d'Hotels de Barcelona estima arribar el 85% d'ocupació, només dos punts per sota del curs anterior.

El turisme familiar esportiu omple Tarragona

Finalment, a Tarragona les xifres també són productives, atès que el gremi turístic confia consolidar un 80% d'activitat mitjana, sobretot gràcies a les competicions esportives que s'organitzen a la zona per aquestes dates. En diferents municipis de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre tenen lloc tornejos infantils de futbol, bàsquet, hoquei o handbol, en els quals ja hi ha 40.000 joves i nens inscrits, que hi arriben per passar uns dies a la demarcació amb la seva família: "Aquest tipus de propostes donen una certa seguretat, ja que permet treballar amb reserves anticipades a dos mesos vista i no es produeixen cancel·lacions segons les prediccions del temps", diu Xavier Guàrdia, president de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona. Més enllà de les competicions de la canalla, Port Aventura i les ruïnes romanes de la capital són els grans altres atractius de la província, que rep sobretot turistes d'arreu de Catalunya, però també de Madrid, el País Valencià i l'Aragó.

stats