La crisi de preus

Els carburants tornen a augmentar el cost de la vida tot i l'abaratiment dels aliments

La inflació se situa en un 2,7% al febrer a Catalunya

3 min
Imatge inflació gasolina

BarcelonaL'augment de preus dels carburants i, en menor mesura, de la restauració i l'oci van impulsar a l'alça el cost de la vida al febrer, tant a Catalunya com a Espanya, segons dades de l'índex de preus de consum (IPC) publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Per contra, els aliments, que havien sigut la causa principal de la inflació durant l'últim any, van registrar un abaratiment.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, el mes passat els preus de béns i serveis de consum van pujar un 0,4% tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat en relació amb el gener. En comparació amb un any enrere, el creixement de l'IPC va ser del 2,7% a Catalunya, una dècima menys que la mitjana espanyola, tal com ja havia avançat fa quinze dies l'INE. En tots dos casos es tracta d'una taxa anual de variació sis dècimes per sota de la registrada al gener, quan va ser del 3,3% i del 3,4% en el cas català i espanyol, respectivament. La xifra s'acosta a la barrera del 2%, considerada l'objectiu pel Banc Central Europeu.

Evolució dels preus a Catalunya
Índex de preus de consum (IPC) general i per a tres partides de consum a Catalunya. Índex en què 100=gener del 2020

El cost dels carburants va ser un dels que més ha contribuït a la pujada de l'IPC, amb un increment mensual del 2,5% a Catalunya. Amb la invasió russa d'Ucraïna el febrer del 2022, el cost de l'energia es va disparar i es va mantenir elevat durant prop d'un any i mig, fins que els preus es van moderar a partir de la tardor passada. No obstant això, aquest 2024 han començat l'any amb diversos repunts del cost.

Per contra, l'electricitat i el gas natural –que l'IPC agrupa en un únic grup– va tancar el mes passat amb una reducció del 3,2% respecte al mes anterior. També va caure el cost dels aliments, en especial els frescos, que durant molts mesos havia impactat molt negativament en la butxaca dels consumidors per culpa de forts encariments.

Així doncs, el conjunt dels aliments va tancar el febrer amb els preus un 0,1% per sota dels nivells del gener. Destaca sobretot l'abaratiment de la verdura, la carn de xai, el peix i les patates, tot i que els olis van seguir augmentant, amb una pujada del 2,1% en només un mes, cosa que apunta que es mantenen les pujades del preu de l'oli d'oliva. També es van abaratir el calçat i el vestit, amb reduccions mensuals del 2,3% i l'1,7% –el febrer encara és un mes marcat per les rebaixes i els descomptes–, i els aparells electrònics i de telefonia, amb un 0,8% de caiguda de preus.

A l'altre extrem, juntament amb els combustibles, hi ha la pujada de preus del turisme i l'hostaleria, que es van enfilar un 1,6% mensual, així com tot el conjunt de serveis d'oci i cultura, amb un augment de l'1,1%.

Optimisme del govern espanyol

Malgrat l'increment de preus respecte al gener, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha valorat positivament les dades d'inflació, ja que la taxa interanual del 2,8% a nivell estatal és "el valor més baix dels últims sis mesos" i Espanya continua sent un dels països de la Unió Europea amb increments de preus més baixos. "Comprovem que està sent compatible l'evolució d'un creixement diferencial per damunt dels nostres socis, amb una moderació dels preus i també amb el suport de l'escut social als més necessitats", ha afegit, comparant la moderació inflacionària espanyola respecte a la resta d'Europa amb el fet que l'economia espanyola és una de les que més creix del continent.

En aquest sentit, Cuerpo ha mostrat optimisme sobre l'evolució de l'IPC, ja que aquesta setmana el Banc d'Espanya ha retallat en sis dècimes la seva previsió d'inflació mitjana a Espanya per a aquest any i ha incrementat la de creixement de l'economia: "Serà bo per a les llars que recuperin poder adquisitiu i per a les empreses, que recuperaran competitivitat", ha opinat.

El sindicat Comissions Obreres ha destacat que les dades de l'IPC "cada vegada s'acosten més als objectius d'inflació" del BCE, tot i lamentar que l'encariment de productes com l'alimentació "tensiona l'economia de les llars treballadores". Així mateix, UGT ha dit que es tracta "d'una dada molt positiva" i ha tornat a reclamar que es controlin els marges de benefici de les empreses per tal de contenir encara més els preus.

Moderació de la inflació subjacent

La inflació subjacent (la que no inclou ni l'energia ni els aliments frescos, més volàtils) va mantenir la tendència a la baixa dels últims mesos. Així, l'IPC subjacent va créixer a Espanya un 3,5% interanual, una dècima menys que al gener i la taxa de creixement més baixa dels últims dos anys.

stats