UE

El preu de l'oli continua disparat i puja més d'un 60% en un any a Espanya

La taxa d'increment anual a la UE del preu d'aquest aliment bàsic se situa gairebé en el 50%

2 min
Oli d'oliva suau, per fregir les patates

Brussel·lesLa inflació als països de l'eurozona s'està reduint de mica en mica, però el preu d'alguns aliments, com el de l'oli, continua disparat. El gener d'enguany aquest producte costava a Espanya un 62,9% més que el mateix mes de l'any passat, i al global de la Unió Europea l'increment va ser del 49,6%, segons les dades publicades aquest dimarts per l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, tot i que l'increment interanual del preu de l'oli al desembre es va moderar, i a l'Estat va ser del 54,6% i a la mitjana del bloc europeu del 47,4%, al gener va tornar a la línia ascendent que va començar el 2021, abans de l'inici de la guerra d'Ucraïna i la consegüent tendència inflacionista que ha patit el Vell Continent. D'aquesta manera, el preu d'aquest aliment bàsic va passar de disminuir el gener del 2021 (prop del -5%) en termes interanuals al total dels Vint-i-set a incrementar-se en gairebé un 50% el primer mes d'aquest 2023.

Variació del preu de l'oli d'oliva a la Unió Europa
Increment interanual, en percentatge

El preu de l'oli sobretot s'ha disparat durant el segon semestre de l'any passat. A l'agost, al global de la Unió Europea la taxa d'increment va arribar al 37% i al setembre i a l'octubre encara es va accelerar més, fins a arribar al 44% i al 50% respectivament. Ara bé, el pic de la mitjana europea va ser al novembre, que va assolir el 51% en comparació al mateix mes del 2022. En canvi, del gener fins al maig del 2023, el percentatge es va mantenir per sota del 30% i fins i tot es va acostar al 20%.

Espanya és un dels estats membres de la UE on l'increment del preu de l'oli ha sigut més exagerat, com en la majoria de països del sud d'Europa. En aquest sentit, només han registrat una taxa d'increment més elevada Portugal, que ha arribat gairebé al 70%, i Grècia, fins al 67%. En contrast, els augments de preus més baixos es troben en països com Romania (13%), Irlanda (16%) o els Països Baixos (18%).

Increment interanual del preu de l'oli a la Unió Europea
En percentatge

Pel que fa, per exemple, a Alemanya, que és el país més gran del bloc europeu, l'increment del preu en termes interanuals d'aquest passat mes de gener ha sigut lleugerament més baix que la mitjana europea i s'ha quedat al 45,9%. França i Itàlia, que són el segon i tercer país amb més població de la UE, també han registrat taxes més baixes que Espanya i que el global dels Vint-i-set i han registrat un 21,4% i un 44,8%, respectivament.

stats