Alimentació
Economia 08/02/2023

La inflació s’acarnissa amb els amants de la pizza: s’apuja gairebé un 16%

Els ous, la llet o el formatge són alguns dels aliments que s'han incrementat més de preu

3 min
Un client passa davant d'un lineal de pizzes a un supermercat

Brussel·lesLa inflació no perdona ningú, tampoc els amants de la pizza. De fet, tot i que l'augment de preus s'ha reduït a l'eurozona fins al 8,5% aquest gener, les pizzes (i també les quiches) no paren d'encarir-se. El desembre passat els preus de les pizzes de supermercat o precuinades van créixer un 15,9% al global de la Unió Europea en comparació al mateix mes de l'any anterior, segons dades que ha fet públiques aquest dimecres l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat. El desembre del 2021 aquest producte costava només un 2% més que el mateix mes del 2020.

La inflació de la pizza
Variació interanual del preu en percentatge

Espanya és un dels pocs estats membres on el preu de la pizza ha augmentat per sota de la mitjana dels Vint-i-set. La inflació d'aquest producte ha crescut en menys d'un 15%, per sobre només de Luxemburg (un 7%), França (un 13%), Portugal (prop del 14%) o del 10% que ha registrat el país per antonomàsia de la pizza, Itàlia. L'estat membre que s'ha vist més afectat per la crisi de preus amb aquest producte en concret és Hongria, que supera el 45% d'increment, Lituània o Bulgària, que es troben per sobre del 35% d'augment. Respecte a Alemanya, l'economia més gran d'Europa, el preu de la pizza va créixer més d'un 25%, bastant per sobre de la mitjana comunitària.

Quan els preus de la pizza es van començar a enfilar més de pressa al conjunt dels Vint-i-set va ser a partir del març del 2022. Aquell mes es va registrar poc menys d'un 4% d'inflació respecte a l'any anterior, però el maig del 2022 el percentatge ja es va situar per sobre del 6%, al juliol al voltant del 9% i al setembre gairebé al 15%. Tanmateix, des d'aleshores, el ritme de creixement de preus d'aquest producte s'ha moderat lleugerament, i de setembre a desembre el percentatge va augmentar en menor mesura, en dos punts.

Una pizza en una imatge d'arxiu

Tot i que l'informe que ha publicat aquest dimecres l'Eurostat no recull l'increment de preus dels diferents aliments de la pizza o la quiche de forma separada, en altres estudis assenyala que el preu en conjunt de la llet, el formatge i els ous s'ha apujat de manera substancial durant l'últim any. Sense anar més lluny, del desembre passat l'increment de preu dels tres productes respecte al mateix mes de l'any anterior va ser del 27,8% a tota la Unió Europea; mentre que el desembre del 2021 la taxa només era del 4%. 

Les salses també es disparen

Pel que fa al conjunt de salses, l'augment de preus encara és més exagerat. El desembre del 2021 la taxa d'inflació d'aquests productes era de l'1%, però fa dos mesos va arribar al 33%. Respecte a la sal o a les diferents espècies, com podria ser l'orenga, l'increment és més modest: l'últim mes del 2022 es van apujar en un 15,8% a tota la Unió Europea. D'altra banda, les carns processades, com el xoriç o la cansalada, també s'han apujat, però en menor mesura que el preu de la pizza en general. El desembre passat aquests aliments van augmentar el preu un 9%.

En tot cas, l'Eurostat calcula que l'augment de preus general a la zona euro es va reduir en set dècimes el gener passat, fins al 8,5%. Va ser el tercer mes consecutiu que la xifra queia i, per tant, es confirma la seva tendència a la baixa i alimenta l'esperança que ja hagi tocat sostre. Pel que fa concretament a Espanya, tot i que continua registrant la taxa d'inflació més baixa de tots els Vint-i-set, l'increment de preus va repuntar el gener passat en tres dècimes, fins al 5,8%.

stats