El pla de recuperació d'Espanya tindrà llum verda de Brussel·les la setmana que ve

La presidenta de la Comissió Europea viatjarà dimecres a Madrid per fer l'anunci

2 min
La presidenta de la Comissió Europa, Ursula von der Leyen, ahir.

Brussel·lesEl pla de recuperació econòmica d'Espanya serà un dels primers cinc a rebre el vistiplau de Brussel·les la setmana que ve. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, viatjarà la setmana que ve a Madrid per escenificar al costat del president espanyol, Pedro Sánchez, l'aprovació del pla que permetrà a l'Estat tenir accés a més de 140.000 milions d'euros entre ajuts i préstecs provinents de les emissions de deute que la Comissió comença aquest mes de juny. Si tot va bé, la primera remesa de fons arribarà al juliol, un cop els ministres de Finances hagin donat també el seu sí als plans.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'anunci l'ha fet aquest divendres la portaveu de la Comissió Europea Dana Spinant, que ha explicat que Espanya forma part del primer bloc de països que obtindran la llum verda. Portugal va ser el primer país a entregar el pla de recuperació i el primer que Von der Leyen visitarà dimecres que ve. El segon serà Espanya, que és també un dels més beneficiats del fons antipandèmia perquè també ha sigut un dels més colpejats per la crisi del coronavirus. El dia següent, la presidenta Von der Leyen viatjarà a Grècia i Dinamarca i divendres anirà a Luxemburg. Itàlia, que previsiblement hauria d'estar en aquest bloc dels primers, haurà d'esperar, segons ha confirmat aquest divendres la Comissió.

Justament els països del sud com Espanya, però també França, havien demanat a la Comissió Europea que accelerés el procés d'avaluació que ha fet completament a porta tancada, per poder donar ràpidament via als diners. Els documents es van entregar el 30 d'abril i, per tant, el pla espanyol haurà sigut aprovat abans dels dos mesos de termini màxim que tenia l'executiu comunitari. Però aquest no és l'últim pas que falta. Després, els ministres de Finances de la Unió Europea també han de donar-li el seu vistiplau corresponent, tot i que no s'esperen complicacions en aquest sentit ni que el procés s'allargui. A Espanya li corresponen 69.500 milions d'euros en ajudes directes del fons de recuperació i la resta en crèdits barats. És, d'aquesta manera, el país que té assignats més subsidis de la UE, seguit d'Itàlia.

stats