Les plataformes digitals retreuen el caos de les administracions a les regulacions de turisme

L'Associació Espanyola d'Economia Digital optarà per la via legal si el decret de turisme impulsat per la Generalitat tira endavant

"No podem deixar escapar aquest tren", deia aquest dilluns José Luís Zimmermann, el director de l' Associació d'Espanyola d'Economia Digital. El representant d'aquest lobi que agrupa més de 500 empreses digitals de tot Espanya es va traslladar expressament a la capital catalana per fer força amb les plataformes d' allotjaments turístics Airbnb i Home Away, que, una vegada rere l'altra, topen amb les administracions per intentar regular la seva activitat. 

El tren al qual es referia Zimmermann era el de convertir aquestes plataformes en un motor més de l'activitat turística de l'Estat i, en concret, de Barcelona. Per això, ADigital critica el posicionament del govern de la Generalitat en el projecte de llei del reglament turístic que el Govern preveu aprovar a finals d'any i que no regula l'activitat d'aquestes plataformes dins el marc de l' economia col·laborativa, sinó que continua mantenint una òptica sancionadora. 

Per això, els portaveus d' ADigital han assegurat que si el decret de turisme tira endavant sense tenir en compte les seves al·legacions –que s'alineen amb les presentades per Airbnb, l'Associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona i la mateixa Autoritat Catalana de la Competència– emprendran mesures legals per intentar recórrer la mesura. 

Albert Castellanos: "Les plataformes que vulguin operar hauran de col·laborar amb les administracions" 

Per a aquesta associació, el decret no té en compte les plataformes com a "prestadors de serveis de la societat de la informació", que és la regulació que emmarca l'activitat de les empreses de serveis digitals i sota el qual aquestes reclamen que se'ls reguli. 

"Les plataformes d' economia col·laborativa són prestadors de servei, posen a disposició dels usuaris un mitjà tècnic per donar visibilitat als continguts, per tant no se'ls pot aplicar un règim de responsabilitat sobre els seus continguts", afirma l'associació, apel·lant directament a les sancions que ha imposat l' Ajuntament de Barcelona sobre Airbnb i Home Away. El consistori reclama que aquestes plataformes cedeixin un registre dels pisos turístics il·legals que s'anuncien a les seves pàgines. Aquestes, en canvi, creuen que no és la seva responsabilitat detectar quins són els allotjaments il·legals, sinó que només poden retirar-ne anuncis a petició de les autoritats.