Economia 09/05/2021

Pluja d’operacions immobiliàries al 22@

El districte tecnològic es mostra com el que té un mercat més resilient

3 min
Les operacions del 2021

BarcelonaEl mercat immobiliari del 22@ ha començat l’any mostrant una clara recuperació després de l’impacte de la crisi provocada per la pandèmia durant el 2020. Un any en què aquest districte, com la resta de la ciutat, va notar la caiguda de la inversió malgrat que es va mostrar més resilient que altres zones, segons expliquen fonts del sector immobiliari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara bé, tot i el bon inici d’any, els experts apunten que cal esbrinar si el que hi ha hagut és la formalització d’operacions que havien quedat aturades durant el 2020 o realment s’està produint una reactivació. Durant el primer trimestre s’ha registrat en el 22@ una inversió immobiliària de 185 milions d’euros, un 38% superior al primer trimestre del 2020. Unes xifres que, segons explicava Carlos Bajo, director de capital markets de la consultora Savills Aguirre Newman, “posa de manifest la ràpida recuperació del mercat d’inversió a Barcelona”.

Les oficines continuen sent el gran protagonista de les operacions immobiliàries en aquest districte de la capital catalana, malgrat que també treuen el cap alguns projectes de residències d’estudiants. La inversió puja, malgrat el debat polític sobre el futur del 22@ i els usos que ha de tenir i l’equilibri amb les promocions residencials. Javier Bernades, soci internacional de la consultora Cushman & Wakefield, durant l’acte de celebració dels vint anys del districte tecnològic organitzat per l’associació 22@ Network, explicava que no creu que la modificació del pla general urbanístic per introduir més habitatge al districte afecti el mercat d’oficines.

Bernades afirmava que per a aquest any hi haurà una nova oferta de 100.000 metres quadrats, dels quals quasi la meitat (48%) ja està prellogada. L’oferta augmentarà a 235.000 metres quadrats, amb un 8% prellogat, el 2022, i el 2023 s’hi sumaran 88.000 metres quadrats més. Aquest augment de superfície i el nivell de prelloguer comportaran l’augment de disponibilitat de superfície els pròxims dos o tres anys, però cap al 2024 i 2025 es podrien produir tensions per la falta d’oferta.

Els fons d’inversió internacionals i especialitzats són els grans protagonistes de les operacions al 22@. IBA Capital Partners, del Pròxim Orient, ha comprat les oficines del centre Glòries. Henderson Park i Hines han venut a Commerz Real AG un projecte de residència d’estudiants. Fa uns mesos ja s’havien venut per 31 milions un projecte contigu, on anirà la Toulouse Business School.

Värde ha venut a DWS per 128 milions el projecte One Park Central, una torre d’oficines a tocar de la Diagonal i el parc central del Poblenou. I VStudent (Bankinter, Valeo i Plenium Partners) ha escollit el 22@ per desembarcar a Barcelona amb la compra d’un solar d’una edificabilitat de 15.400 metres quadrats d’oficines i un edifici d’oficines contigu de 2.500 metres quadrats.

Però també hi ha protagonistes catalans. La societat inversora Metropolis, que agrupa les inversions immobiliàries d’algunes fortunes familiars catalanes, ha comprat a BFO —empresa patrimonial de la família Bernat, fundadora de Chupa Chups— l’edifici d’oficines amb locals comercials de Diagonal 123 per 55 milions d’euros.

Caiguda el 2020

A principis d’any es va elevar la inversió respecte al 2020. A Catalunya, la inversió en oficines va caure un 69% l'any passat, segons la consultora CBRE. Però malgrat el descens, durant la pandèmia es van anar tancant operacions al districte tecnològic de Barcelona. El fons Patrizia es va mostrar actiu, per exemple. Va comprar un edifici residencial nou per 34 milions al 22@ i un edifici d’oficines en desenvolupament a la cantonada de Pere IV amb Badajoz per 72 milions d’euros. Swiss Life Asset Managers va quedar-se un edifici d’oficines reformat de 8.524 metres quadrats al carrer Almogàvers. Hines va anunciar un acord amb UDIN per a un macroprojecte d’oficines i comercial al carrer Cristòfol de Moura.

Meridia i Barcelonesa de Inmuebles van protagonitzar també operacions. La companyia que dirigeix Javier Faus va iniciar el complex d’oficines Smart, de 24.600 metres quadrats d’oficines, i va comprar l’edifici on hi ha l’Hotel Hesperia Barcelona del Mar; mentre que Barcelonesa de Inmuebles, la patrimonial de la família Monje, va comprar els edificis Med-1 i Med-2, amb uns 6.000 metres quadrats d’oficines al passeig García Faría i el carrer Josep Ferrater i Mora, per uns 25 milions d’euros.

stats