Economia 22/04/2021

El 22@ podria tenir falta d'oferta d'oficines el 2024

La superfície disponible pujarà fins al 2023, segons Cushman & Wakefield

2 min
Imatge d'arxiu d'edificis al 22@

BarcelonaEl districte del 22@ es podria trobar els anys 2024 i 2025 amb una falta de superfície disponible d'oficines que crearia una tensió entre l'oferta i la demanda i, en conseqüència, una pujada de preus. Aquesta previsió l'ha fet aquest dijous Javier Bernades, soci internacional de la consultora Cushman & Wakefield, durant l'acte de celebració dels vint anys del districte tecnològic organitzat per l'associació 22@ Network.

Bernades ha recordat que el districte venia d'unes taxes de disponibilitat molt baixes, d'entre el 2% i el 4%, però ha apuntat que amb l'impacte de la pandèmia i els metres quadrats que s'estan desenvolupant, la disponibilitat de superfície d'oficines per llogar podria pujar entre el 7% i el 8% aquest any, i el 2022 situar-se ja en percentatges de dos dígits, això sí, baixos, i mantenir-se així el 2023. Durant aquest període, ha dit, "no hi haurà problemes per atendre la demanda", però ha apuntat que el 22@ continuarà sent "la destinació i referència internacional de Barcelona per a les empreses". Per tant, el 2024 i el 2025 "ens podríem trobar que no hi hagués prou producte i tornaríem a tenir tensions de disponibilitat i, de retruc, un repunt de preus".

El soci de Cushman & Wakefield ha repassat l'evolució històrica del 22@ fins a convertir-se en un referent per a les multinacionals , sobretot tecnològiques, per instalar-s'hi i captar talent, a més de la situació actual del districte. Ha indicat que no creu que la modificació del pla general urbanístic per introduir més habitatge al districte afecti el mercat d'oficines .

Per al 2021 hi haurà una nova oferta de 100.000 metres quadrats, dels que quasi la meitat (48%) ja està prellogada. L'oferta augmentarà a 235.000 metres quadrats, amb un 8% prellogat, el 2022, i el 2023 s'hi sumaran 88.000 metres quadrats més. Aquest augment de superfície i el nivell de prelloguer comportaran l'augment de disponibilitat de superfície els pròxims dos o tres anys.

Respecte al primer trimestre d'aquest any, Bernades ha destacat les bones dades de lloguer i d'inversió en el mercat d'oficines . La contractació a Barcelona ha augmentat un 60% el primer trimestre —amb el lideratge del 22@, que hi ha concentrat el 22%—, i la inversió ha fregat els 300 milions, la millor dada trimestral des del 2017, amb cinc grans operacions al 22@. Malgrat tot, Bernades ha indicat que cal veure si aquestes bones dades del primer trimestre es consoliden com a tendència o si responen a operacions ja previstes que s'havien paralitzat per la crisi del covid-19 i que s'han materialitzat ara.

L'oficina sobreviurà

El soci de Cushman & Wakefield ha exposat el resultat d'una enquesta feta entre els seus clients sobre l'impacte de la pandèmia i el teletreball. La conclusió és que, quan torni la normalitat, l'oficina física sobreviurà malgrat que el teletreball ha vingut per quedar-se. Això sí, les empreses tindran menys necessitat de superfície. Una reducció que podria ser d'entre el 10% i el 15%.

També ha aventurat que, malgrat la difícil situació per la qual passen actualment els coworkings a conseqüència de la pandèmia, a llarg termini "seran els guanyadors". "Els veurem ressorgir després d'aquest període tan difícil", ha indicat.

stats