FINANCES
Economia 16/03/2015

La policia estreny el setge al voltant dels directius de la BPA

L’entitat aixeca les limitacions a la retirada d’efectiu i les transferències a altres bancs

Ara
3 min
L’escàndol de la BPA està posant a prova el sistema financer andorrà, responsable  d’un 20% del PIB del país. Aquesta setmana serà clau per a la resolució.

Barcelona / Andorra la VellaAndorra afronta avui un nou dia clau en la carrera per recuperar la confiança internacional en el seu sistema bancari. La crisi sense precedents oberta la setmana passada per l’informe dels Estats Units en què acusava la Banca Privada d’Andorra (BPA) de blanquejar diners del crim organitzat està posant a prova la capacitat del govern del país per minimitzar els danys al sector financer, responsable d’un 20% del PIB andorrà. De moment, la crisi s’ha saldat amb la destitució del consell en ple i la detenció del conseller delegat de l’entitat, Joan Pau Miquel, que ahir al vespre va passar a disposició judicial. La policia manté oberta una operació i dissabte va emetre l’ordre de detenció de dos gestors més de l’entitat, segons va publicar ahir el Diari d’Andorra, sense descartar que es puguin produir més detencions de l’antiga cúpula del banc presidit pels germans Ramon i Higini Cierco.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons fonts pròximes al cas, els banquers que assenyala ara la policia andorrana serien un home i una dona, directius d’alt nivell de l’entitat, tot i que al tancament d’aquesta edició la policia no havia confirmat cap nova detenció. Miquel va ser detingut en el marc de l’operació que investiga el presumpte blanqueig de capital de la xarxa mafiosa de Gao Ping i també s’està estirant el fil de les operacions de l’empresari rus Petrov. Avui està previst que la BPA aixequi les restriccions imposades a la retirada d’efectiu (de 30.000 euros) i a les transferències tant a bancs andorrans com de fora del país (de 50.000 euros). Es mantenen les restriccions a les operacions en dòlars, tot i que el govern andorrà negocia amb les autoritats nord-americanes perquè també es puguin aixecar.

En les últimes hores s’ha pogut veure els presidents de l’entitat, els germans Cierco, reunits amb el seu advocat, Jaume Bartumeu, a les dependències d’una altra de les empreses propietat de la família per definir la seva estratègia judicial, en un cas que podria agafar una dimensió sense precedents al país dels Pirineus. Bartumeu, que és ex cap de govern del país, va dir dissabte durant un acte de celebració del dia de la Constitució que l’executiu del país “ha actuat amb una certa precipitació” en el cas.

La liquidació, sobre la taula

Pel que fa al futur de l’entitat, en les últimes hores s’han intensificat les informacions que apunten que el govern es podria estar plantejant liquidar-la, davant la falta d’interès de la resta de bancs andorrans per comprar la tercera entitat del país. L’alternativa a la venda o la liquidació seria la nacionalització de la BPA, que gestiona uns actius d’uns 6.000 milions d’euros. Fonts del govern van explicar ahir que encara no hi ha cap decisió presa, però que la solució final podria ser fins i tot una “solució híbrida” entre les anteriors opcions.

A última hora del vespre d’ahir, l’advocat dels germans Cierco, Jaume Bartumeu, va enviar un comunicat, en què demanava a l’Institut Nacional de Finances Andorrà (INAF) que “organitzi una reunió de tot el sector bancari que permeti buscar i trobar la solució adequada que ha de poder preservar els interessos dels clients, el lloc de treball dels empleats i el patrimoni de l’entitat”. Els accionistes van manifestar la seva “total disposició per buscar la millor via de solució. I de fer-ho amb la celeritat que requereix la qüestió”.

La porta a Andorra per a Rosell

Ramon Cierco viu a Andorra, però fa vida a Barcelona. El seu cotxe, un luxós esportiu, ha fet molts quilòmetres en els últims cinc anys, hores de carretera per arribar a les oficines del Barça, participar a la junta i tornar a enfilar el camí dels Pirineus. Li agrada conduir. Cierco, president de la Banca Privada d’Andorra -tot i que el control el porta el seu germà Higini-, va aterrar al FC Barcelona de la mà de Sandro Rosell i l’exdirectiu Eduard Coll, que va dimitir el 2014.

Va entrar al club l’agost del 2010, dos mesos més tard de les eleccions, malgrat que va participar activament en la campanya electoral a Andorra, buscant suports per al seu amic Rosell, a qui ha obert encara més les portes al Principat. La relació amb l’expresident del club esportiu s’ha enfortit amb el pas dels anys i més d’un cop han compartit vacances familiars.

Es tracta d’un directiu discret, responsable de la secció d’hoquei primer i ara dedicat al futbol formatiu, acostuma a donar “voltes i més voltes” a les coses quan ha d’exposar un tema, explica un company de junta. Amant d’esports com el rugbi i l’esquí, va negar-se a declarar en la comissió del cas Pujol, al·legant la seva ciutadania andorrana. “Té molts diners i no en fa ostentació”, expliquen al Barça. M.T

stats