El president de la química de Tarragona alerta del perill d'un "efecte dominó" de tancaments

Loma-Ossirio avisa de la pèrdua de competitivitat pel cost energètic i la falta d'infraestructures

El president de la patronal química de Tarragona (AEQT), Jesús Loma-Ossorio, ha advertit aquest dilluns  en una entrevista a Catalunya Informació que es podria produir un "efecte dominó" de tancaments de plantes, bàsicament per la pèrdua de competitivitat i per la interdependència d'unes factories amb les altres.

Loma-Ossorio és també director de Covestro (l'antiga Bayer),  que va anunciar el tancament de la planta de MDI de Tarragona a finals de l'any 2017.

El president de la patronal química ha alertat d'una pèrdua de competitivitat de la indústria química espanyola pels elevats preus de l'energia i la falta d'infraestructures. Això, ha dit, fa que les multinacionals a l'hora d'apostar decideixin invertir en altres països, com Alemanya, on l'electricitat industrial és un 40% més barata.

A més, Loma-Ossorio ha advertit que en els darrers anys s'ha invertit en plantes al sud dels Estats Units i al Pròxim Orient, on l'energia és molt més barata i l'accés a la matèria primera més fàcil. Aquestes plantes entraran en funcionament en un termini de tres anys "i crearan un excés d'oferta que farà tancar plantes a tot el món".

El president de l'AEQT ha indicat que la deslocalització al sector químic no és fàcil, perquè les plantes requereixen de grans inversions i hi ha una inèrcia a mantenir-les, però si es perd la competitivitat poden acabar tancant-se i, si la producció se'n va a un altre país, "és molt difícil que torni".

Jesús Loma-Ossorio ha recordat que el tancament de la planta de clor d' Ercros a Flix obeeix a un canvi de normativa europea, mentre que en el cas de Covestro ha indicat que falten dos anys fins al tancament de la planta de MDI, fet que permetrà "treballar per reduir l'impacte en llocs de feina".

Però el màxim representant de la indústria química de Tarragona ha admès que " un efecte dominó" de  tancaments a la indústria química pot produir-se perquè "a la indústria química les plantes estan molt relacionades les unes amb les altres, perquè unes plantes fan uns productes que serveixen de matèria primera a altres plantes". Si una empresa tanca, unes altres potser haurien d'importar aquestes matèries primeres i els costos serien molt més alts i perdrien competitivitat.