Economia 04/08/2015

L'Estat només dedicarà el 2016 a Catalunya un 10,7% de la inversió, vuit punts per sota de l'aportació al PIB

Els recursos destinats a Catalunya augmenten lleugerament, del 9,5 al 10,7% del global, en els comptes presentats aquest matí per Montoro

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha lliurat aquest dilluns els pressupostos al president del Congrés, Jesús Posada / EFE

MadridEra difícil que les inversions a Catalunya poguessin caure més. Després que el govern espanyol decidís que durant aquest exercici rebéssim la inversió més baixa des del 1999, en els pressupostos generals de l'Estat per al 2016, l'executiu de Mariano Rajoy augmenta la inversió territorialitzada fins als 1.179,53 milions d'euros, cent milions més que no pas en els comptes actuals –de 1.072,30 milions d'euros–. Es tracta d'un 10,7% del total en el conjunt autonòmic, més d'un punt percentual més que en l'actual exercici, que és d'un 9,5%. La millora, doncs, era previsible venint d'una de les xifres més baixes –de fet, el 1999 era l'última dada disponible per a consulta–. De totes maneres el percentatge queda lluny del que contemplava la disposició addicional tercera de l'Estatut, que Catalunya rebés en inversions el que aporta en el PIB estatal, aproximadament un 19%.

La inversió territorialitzada a Catalunya és la tercera més important de l'Estat, només superada per Andalusia, Galícia i Castella i Lleó en uns comptes en què la inversió al conjunt del territori espanyol disminueix després de passar l'any electoral, dels 11.267 milions d'euros del 2015 a 11.052,63 milions d'euros el 2016. Ara bé, si es té en compte el total d'inversions, les no territorialitzades i també a l'estranger, la inversió a Espanya creix només un 1%, mentre que l'any passat va augmentar un 8,5% –tot i retallar-se a Catalunya.

El ministre d'Hisenda està fent una presentació electoralista dels pressupostos. Ha defensat que són uns comptes "coherents" amb la política econòmica que "està permetent tornar als espanyols la confiança en el creixement econòmic i aconseguir que cada cop hi hagi més llocs de treball". Per a Montoro, els pressupostos representen unes polítiques "creïbles i fiables" que "l'actual govern es compromet a mantenir". "Estem fent la mateixa política que quan vam fer sent govern d'Espanya del 1996 al 2004", ha dit recordant les dues legislatures de José María Aznar.

Per al diputat del PSC Joan Rangel, que ha estat el primer a valorar els comptes, "les inversions continuen tractant malament Catalunya malgrat el govern espanyol va vendre que són els pressupostos de la recuperació". "És una demostració que el maltractament a Catalunya continua existint, desaprofitant la magnífica ocasió que tenien, perquè augmenten les inversions una misèria", ha afegit.

Més finançament per a les comunitats

Tal com ja es va avançar en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera, després de quatre anys de retallades l'Estat augmenta el finançament a les comunitats. El ministeri d'Hisenda es vanta que "Catalunya és la comunitat més beneficiada el 2012 per un increment del 12,12% del finançament". A més, suma aquest increment als estalvis d'interessos en pagar el deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i assenyala que el Govern tindrà 2.888,35 milions d'euros més respecte al 2015. Un argument per defensar que les autonomies no tenen excuses per complir els seus objectius de dèficit, malgrat sigui els d'aquestes els que es retallen més i no pas els de l'Estat. Montoro s'ha mostrat inflexible en aquest últim aspecte.

Noves rebaixes d'impostos

Montoro ha anunciat que si Mariano Rajoy torna a guanyar les eleccions, tenen la intenció de seguir abaixant impostos. "El nostre objectiu és que a Espanya la pressió fiscal no augmenti", ha assenyalat preveient una nova baixada de l'IRPF i de l'IVA sempre que sigui possible. Tot i no haver-ho exposat durant la presentació, la nota de premsa d'Hisenda assegura que "de la mateixa manera que s'ha fet el 2015, sempre que el compliment dels objectius de consolidació fiscal ho permeti, es traslladarà en rebaixes tributàries addicionals per als contribuents".

Els comptes més opacs

Ja en ple mes d'agost, el Congrés bull aquest dimarts per cobrir la presentació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2016, el més opacs dels últims anys. El govern de Mariano Rajoy ha treballat contra rellotge per presentar-los abans d'acabar la legislatura i tramitar-los durant el que acostumen a ser les vacances dels diputats. Després que el president espanyol presentés només les grans línies dels pressupostos divendres durant el seu últim balanç de legislatura des de la Moncloa destacant-ne els detalls més electoralistes –augment del sou als funcionaris (1%) i de les pensions (amb l'increment del mínim legal del 0,25%)–, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, està presentant des del Congrés els comptes. Poc abans de les deu ha arribat amb el seu equip i ha entregat els pressupostos en format electrònic amb un codi QR al president de la cambra baixa, Jesús Posada, que les últimes setmanes s'ha mostrat visiblement molest per haver de treballar durant l'agost.

stats