Economia 20/05/2021

El preu dels carburants manté l'escalada i se situa en màxims anuals

La gasolina i el gasoil deixen enrere l'impacte de la pandèmia i se situen en preus precovid

2 min
Preu carburants

Els preus dels carburants continuen enfilant-se. L'última setmana s'han apujat un 0,75% i se situen en màxims anuals, segons el Butlletí Petrolier de la Unió Europea, que setmanalment monitoritza els preus dels carburants dels estats membres. Amb aquests increments, tant el gasoil com la gasolina ja han deixat enrere l'impacte de la pandèmia i se situen en preus previs a l'esclat del covid-19. Un augment dels carburants que es produeix a les portes d'un cap de setmana de tres dies en una bona part de Catalunya.

El preu del litre de gasolina de mitjana se situa aquesta setmana en 1,35 euros. En set dies s'ha apujat un 0,5% i és el preu més alt des de finals de maig del 2019. En el cas del gasoil, el preu ha pujat un 0,75% en l'última setmana i se situa de mitjana en 1,2 euros el litre. És el primer cop que arriba a aquest preu des del febrer de l'any passat, just abans de la pandèmia i l'estat d'alarma.

Els dos carburants, per tant, continuen el seu camí a l'alça, que ja es va veure just abans de la Setmana Santa. L'increment de preu s'ha anat accentuant durant aquest any i, sobretot, amb la desescalada. Des de l'inici de l'any, el preu de mitjana del litre de gasolina ha crescut un 14%, mentre que el del gasoil ho ha fet un 13%.

Aquesta recuperació dels preus dels carburants és conseqüència de l'augment del preu del petroli els últims mesos, que en ple confinament va arribar a marcar preus negatius en el mercat nord-americà i va tenir fortes caigudes a Europa que van situar el barril al voltant dels 16 dòlars ara fa un any. El barril del cru Brent, de referència a Europa, cotitzava aquest dijous a 65,39 dòlars, i el Texas, de referència als Estats Units, a 62,28 dòlars. Durant el confinament els preus dels carburants van baixar a mínims. Fa just un any el litre de gasolina 95 es pagava a 1,07 euros i el de gasoil a 0,98 euros.

Més barata que a Europa

Malgrat l'encariment dels carburants a Espanya les últimes setmanes, el preu de la gasolina segueix per sota de la mitjana dels països europeus. El de gasolina de 95 octans és de mitjana d'1,47 euros a la Unió Europea i d'1,52 euros a la zona euro, mentre que el gasoil costa de mitjana 1,31 euros el litre a la UE i 1,33 euros a l'eurozona.

Aquesta diferència de preu respecte a la mitjana europea es deu sobretot al fet que, malgrat la pujada de l'IVA, els impostos als hidrocarburs i el gravamen al biodièsel, la pressió fiscal sobre els carburants a Espanya és inferior a la mitjana comunitària.

L'augment del preu dels carburants, juntament amb el de l'electricitat, és un dels factors que han impulsat a l'alça l'IPC a Espanya els últims mesos, cosa que es veu clarament quan es mira la inflació subjacent (sense els preus de l'energia i dels aliments), on els preus es mantenen més estables.

stats