Economia 14/04/2021

La inflació puja fins a l'1,3% al març empesa pel preu de l'electricitat i els carburants

Si es descompta el cost de l'energia, els preus van pujar un lleuger 0,3%

2 min
El preu dels carburants és un dels elements que més s'ha encarit del cistell de la compra.

BarcelonaLa pujada del preu de l'energia, que ha afectat el cost dels carburants i l'electricitat, va empènyer a l'alça l'índex de preus al consum (IPC) tant a Catalunya com al conjunt d'Espanya, segons dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La inflació subjacent –que no té en compte ni l'energia ni els aliments sense elaborar, molt volàtils– es va mantenir més estable.

Concretament, tant a Catalunya com a Espanya l'IPC va tancar el març amb una pujada de l'1,3% respecte a un any enrere, una xifra avançada provisionalment per l'INE fa unes setmanes. En relació amb el mes anterior, els preus van créixer un 0,9% a Catalunya i un 1% a Espanya.

Pel que fa a l'IPC subjacent, al global de l'Estat va ser lleugerament positiu, del 0,3%, la mateixa dada que un mes abans. La principal explicació de la diferència d'un punt entre l'indicador complet i el subjacent es deu a les fluctuacions del cost de l'energia, que ha afectat serveis bàsics de la llar com l'electricitat o el preu de la gasolina i altres carburants. De fet, segons l'INE, el preu de l'electricitat es va disparar un 11,6% al març en relació amb el febrer, mentre que els combustibles líquids es van encarir un 8% en un mes; la roba, un 4,6%, i tant els carburants com el calçat, un 4% en tots dos casos.

L'increment de preus de productes energètics troba l'explicació, entre altres factors, en la pujada del preu del petroli durant el mes passat. Als mercats internacionals, el barril de Brent, el cru de referència a Europa, va arribar el dia 11 als 69,63 dòlars, el màxim registrat des del desembre del 2019, abans de l'esclat de la pandèmia.

A l'altre extrem, el cost del peix i el marisc va disminuir a nivell estatal un 1,3% en comparació amb un mes enrere, mentre que els equipaments informàtics es van desplomar un 3,1%.

stats