Energia
Economia 26/08/2021

El preu de la gasolina baixa just abans de l'operació tornada d'agost

Malgrat el descens, continua un 21% més cara que un any enrere

2 min
El preu dels carburants és un dels elements que més s'ha encarit del cistell de la compra.

BarcelonaEl preu dels carburants ha encadenat aquesta setmana la segona caiguda consecutiva per primera vegada des del començament de l'estiu, tot i que es manté fins a un 21,3% més car que fa un any. La rebaixa es produeix just abans de l'operació tornada de les vacances del mes d'agost. El preu de mitjana del litre de gasolina ha caigut aquesta setmana un 0,14% i se situa en 1,415 euros, allunyant-se així dels pics màxims d'aquest estiu i tornant a registres de finals de juliol, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

Per la seva banda, el preu de mitjana del litre de gasoil ha baixat i encadena també la segona caiguda consecutiva per retrocedir a nivells de principis de juliol. Aquesta setmana s'ha abaratit un 0,47%, fins a 1,260 euros.

Malgrat els descensos, omplir el dipòsit aquesta setmana és un 21,3% més car que fa un any en el cas de la gasolina i un 18,7% en el cas del gasoil. En concret, omplir un dipòsit tipus de gasolina de 55 litres costa ara 77,82 euros, uns 13,7 euros més que fa un any, mentre que en el cas del gasoil puja a 69,3 euros, uns 11 euros més que la mateixa setmana d'agost del 2020.

Nivells prepandèmia

Abans de Setmana Santa els dos carburants ja van recuperar els nivells prepandèmia. Des del començament de l'any, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha encarit gairebé un 18%, mentre que el del gasoil ha pujat més d'un 16%.

Aquest increment en el preu dels carburants dels últims mesos ha vingut de la mà de la recuperació del preu del petroli. El barril de Brent, el de referència a Europa, se situa aquest dijous en 70,64 dòlars, mentre que el Texas americà s'acosta als 67,61 dòlars, a l'alça en els dos casos respecte a la setmana passada.

El preu de la gasolina sense plom de 95 està a Espanya per sota de la mitjana de la UE, situada en 1,538 euros el litre, i de la zona euro, amb un preu mitjà d'1,591 euros. En el cas del dièsel passa el mateix, perquè a la UE és d'1,361 i d'1,384 a l'eurozona.

stats