El preu del lloguer cau un 8% a Catalunya el primer trimestre, segons els API

Els preus de venda es mantenen estables i els compradors busquen pisos més grans

2 min
Anuncis de pisos en venda i en lloguer d’una immobiliària de Barcelona.

El preu del lloguer s'ha situat en 13,4 euros per metre quadrat al mes el primer trimestre de l'any a Catalunya, un 8,2% menys respecte al mateix període del 2020, segons l'informe trimestral del mercat immobiliari dels agents de la propietat immobiliària (API). En comparació amb els tres mesos anteriors, la caiguda ha sigut del 2,5% a causa de l'augment d'oferta, sobretot pel pas al mercat residencial de pisos que eren de lloguer turístic o per a estudiants, segons ha explicat Luis Fabra, autor de l'informe.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, l'anàlisi de les dades des del març de l'any passat al març d'enguany mostra l'impacte de la pandèmia en el mercat de lloguer, cosa que no passa en el de compravenda d'habitatges, perquè després de la caiguda dels primers mesos de la pandèmia el mercat s'ha recuperat, fins i tot amb més operacions i amb uns preus sostinguts. Les compravendes mostren un creixement interanual del 3,3% el primer trimestre i un augment del 19,3% en comparació amb el quart trimestre del 2020; en canvi, els preus s'han mantingut estables, amb un increment interanual de l'1% i un descens de l'1,4% respecte al trimestre anterior.

Hipoteques a tipus fix

No obstant això, s'han registrat alguns canvis clars en el mercat immobiliari. D'una banda, la sortida de les ciutats cap a zones més perifèriques. D'altra banda, els compradors opten per habitatges amb més superfície. I, finalment, la part finançada amb hipoteca ha disminuït, és a dir, es destinen més recursos propis a la compra de l'habitatge. A més, les hipoteques a tipus fix s'imposen clarament a les de tipus variable, perquè les primeres han baixat els tipus a nivells poc per sobre del 2% i les de tipus variable se situen a nivells molt semblants i ja no baixen més. De fet, segons l'informe dels API, el 63,41% de les hipoteques s'han fet a tipus fix els últims tres mesos.

Malgrat que el preu per metre quadrat gairebé es manté amb 2.227 euros a Catalunya (+1,30% respecte al primer trimestre de l'any passat) i 4.157 euros a Barcelona (+0,51%), el preu de mitjana per habitatge ha augmentat fins a 206.937 euros a Catalunya (+4,85%) i 351.606 euros a Barcelona (-0,47%). L'increment superior a Catalunya respecte al creixement del preu del metre quadrat és perquè "s'estan venent habitatges més grans", segons Fabra. De fet, la superfície mitjana ha arribat a màxims històrics i quasi el 40% dels pisos venuts a Catalunya van superar els 80 metres quadrats.

stats