Economia 11/06/2021

Els preus van augmentar un 2,6% al maig a Catalunya, una dècima menys que al conjunt de l'Estat

Si es descompta el cost de l'energia, l'increment va ser només d'un 0,2%

2 min
El preu del combustible és un dels que més va pujar el mes passat.

Els preus de béns i serveis de consum van créixer a Catalunya un 2,6% al mes de maig en comparació amb un any enrere, segons dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'INE va confirmar el creixement dels preus d'un 2,7% interanual per al conjunt d'Espanya que ja havia avançat fa unes setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En relació al mes anterior, l'increment a nivell estatal va ser d'un 0,5%, la qual cosa representa una moderació de l'escalada de preus registrada entre l'abril i el març –quan va ser d'un 1,2%– i entre el març i el febrer –quan va ser d'un 1%.

La principal raó que explica l'increment de l'índex de preus al consum (IPC) és el preu de l'energia. D'una banda, el preu del petroli ha influït directament en el cost del transport, que s'ha disparat un 9,4% en relació al maig del 2020, a causa de l'encariment dels carburants. De l'altra, el cost del transport empeny a l'alça altres productes que en depenen directament, com ara l'alimentació.

L'energia també ha afectat directament les despeses relacionades amb l'habitatge, que ha pujat un 10,4%. El gasoil per a la llar, per exemple, va tornar a pujar després d'abaratir-se a l'abril. A més, cal afegir-hi que en els darrers mesos l'electricitat a Espanya també ha anat incrementant el preu, fins i tot abans dels nous canvis en les tarifes, que encara no estan registrades en l'IPC de maig.

De fet, la inflació subjacent, que no té en compte els productes i serveis més volàtils –entre els quals l'energia i l'alimentació– va augmentar un lleuger 0,2% interanual a Espanya, només dues dècimes per damunt de l'abril, quan es va mantenir plana.

Baix risc d'inflació disparada

A tot això cal afegir-hi que les comparacions dels preus són amb el mes de maig del 2020, quan l'activitat econòmica es trobava molt aturada no només a Espanya, sinó a tot Europa. De fet, la pandèmia va provocar caigudes de preus generalitzades durant mesos i és ara, amb la recuperació a priori en marxa, quan els preus tornen a enlairar-se fruit dels augments del consum, tant de les famílies com de les empreses.

Dijous el Banc Central Europeu va pronosticar increments dels preus generalitzats arreu del continent, però –igual que la resta de bancs centrals de les economies avançades– considera que seran només temporals, fruit de colls d'ampolla en algunes indústries i del fet que els preus han caigut durant mesos, per la qual cosa han de recuperar terreny. En aquest sentit, el BCE ha deixat inalterada la seva agressiva política d'estímuls per fomentar la recuperació, ja que considera que el risc que els preus es disparin és inexistent a efectes pràctics, com a mínim aquest any, i espera una normalització de la inflació de cara a la tardor.

stats