Economia 12/06/2020

Els preus continuen a la baixa tot i frenar-se'n el ritme de caiguda al maig

Catalunya suma el segon mes consecutiu amb deflació per la caiguda dels combustibles i els aliments

Leandre Ibar Penaba
2 min
Una explotació agrària a la comarca d’Osona. La falta de temporers estrangers de cara a aquesta temporada preocupa el sector.

BarcelonaCatalunya va registrar el maig el segon mes consecutiu amb una reducció dels preus. Concretament, els preus de productes i serveis de consum van caure un 1% en comparació amb un any enrere, una davallada dues dècimes superior a la registrada a l'abril. Ara bé, en comparació amb un mes enrere, els preus es van mantenir plans, segons dades de l'índex de preus al consum (IPC) publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A l'Estat, la caiguda de preus va ser del 0,9% interanual i, igual que a Catalunya, del 0% en relació amb el mes anterior. Des de l'inici d'any, els preus han patit una tendència a la baixa que s'ha agreujat amb l'aturada de l'activitat econòmica pel covid-19 a Espanya i a les principals economies d'Europa i del món.

Malgrat recuperar-se parcialment, el preu del petroli continua als nivells més baixos dels últims anys. És per això que el combustible va ser un dels elements que més va contribuir al descens dels preus, ja que, a més de ser un producte de consum directe de les famílies, també té efectes sobre els costos de transport de molts altres productes. Segons l'INE, el preu dels carburants líquids es va ensorrar un 7,5% respecte a l'abril al conjunt de l'Estat. En la mateixa línia el cost dels automòbils també va caure, tot i que a un ritme inferior, del 0,6% mensual.

A més, els aliments també han tingut un efecte directe sobre la rebaixa de l'IPC. D'acord amb els càlculs de l'Institut, al maig el preu de les hortalisses i llegums va disminuir un 3,6% en comparació amb el mes anterior, mentre que el peix i la carn ho van fer un 2,3% i un 0,6%, respectivament. A l'altre cantó, la fruita va pujar notablement de preu, amb un increment del 6,8% mensual a tot Espanya, seguit del cost de l'electricitat i de la restauració, amb pujades de l'1,1% i el 0,2%, respectivament.

Cal tenir en compte que, des que es va declarar l'estat d'alarma, l'INE informa que les dades que publica són susceptibles de patir més errors i de ser revisades, ja que només les recull de forma telemàtica.

Pel que fa a altres autonomies, les Canàries va ser l'única en què els preus van créixer en comparació amb el maig del 2019 (un 0,4%, la mateixa taxa interanual que a l'abril), mentre que Madrid i el País Basc van ser les que van patir una deflació més lleu, amb reduccions del 0,7%. En canvi, les caigudes més fortes de l'IPC es van registrar a les dues Castelles, amb davallades de l'1,4% en tots dos casos, i a Navarra i l'Aragó, amb sengles rebaixes de l'1,3%.

stats