Els preus pugen a l'abril per l'efecte de Setmana Santa

L'IPC va pujar tres dècimes, fet que situa la inflació al 2,8% a Catalunya i al 2,6% a Espanya

L'Institut Nacional d'Estadística ha confirmat aquest matí que l'índex de preus de consum (IPC) va pujar pujar tres dècimes respecte de l'any passat tant a Catalunya com a Espanya. Això situa la inflació al 2,8% a Catalunya i al 2,6% al conjunt de l'Estat, i torna així als ascensos després del respir que va suposar la baixada dels preus al març.

L'organisme estadístic, que confirma d'aquesta manera les dades avançades a finals del mes passat, ha explicat que en el comportament de la taxa interanual de l'IPC d'abril ha destacat l' encariment dels paquets turístics i dels serveis d'allotjament per la Setmana Santa, l'increment dels preus del gas i l'estabilitat dels preus de l'electricitat, davant la retallada que van experimentar un any abans.

L'IPC interanual va arrencar l'any en el 3%, la taxa més alta des d'octubre del 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primer cop en set mesos, la inflació va retallar la taxa interanual fins al 2,3%. Ara, a l'abril, ha tornat a pujar, de manera que el cistell d'anar a comprar és avui un 2,8% més car que fa un any a Catalunya (i un 2,6% al conjunt d'Espanya).

La d'abril és la vuitena taxa positiva que encadena l'IPC interanual després de vuit mesos en negatiu. En el quart mes de l'any, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va incrementar cinc dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,6%, alhora que la variació mensual es va situar en el 0,9%. En termes mensuals, l'IPC es va incrementar un 1%, per sobre de les pujades experimentades l'abril d'anys anteriors.