Economia 11/10/2019

El fre de l'economia es contagia als preus, que només pugen un 0,3% a a Catalunya

L'inflació ha anat caient des de l'1,5% de l'abril i és, al setembre, del 0,1% al conjunt de l'estat

Paula Clemente
3 min

BarcelonaEls preus del setembre van ser només un 0,3% més alts a Catalunya del que ho eren el mateix mes de l'any passat, i la diferència és només d'un 0,1% si es té en compte la xifra a nivell estatal. L'indicador encarregat de la qüestió, l'IPC, assenyala, però, que l'índex ha baixat tres dècimes respecte a l'agost d'aquest mateix any a Catalunya i dues dècimes pel que fa a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les últimes dades, publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), confirmen el camí a la baixa començat al maig (quan l'IPC queia de l'1,5% al 0,8%) i que només ha comptat amb l'excepció de juliol, quan la xifra va créixer una dècima. A més, l'índex registra aquest setembre la xifra més baixa des del setembre del 2016, quan el creixement de preus d'un any a un altre se situava en el 0,2%. A la resta de l'Estat, la lectura de les dades no és gaire diferent. És la vegada número 37 que l'IPC exhibeix una taxa positiva, però la tendència va a la baixa, ja que a l'agost la xifra va caure dues dècimes i va situar-se en el 0,3%.

Segons el que assenyala l'entitat estadística, els grups amb més influència en la reducció de la taxa anual a nivell espanyol han sigut l'habitatge (que registra una variació del 4,8%, un punt i mig per sota de la de l'agost), el transport i els aliments i begudes no alcohòliques. En tots tres casos, però, l'explicació és la baixada dels preus de l'electricitat i del combustible per a la calefacció, així com la dels llegums, les hortalisses, el pa i els cereals, i també que l'augment de preus dels carburants i els automòbils ha sigut inferior que el de l'any passat.

D'un mes a un altre, els preus que més han pujat a Catalunya han estat els de roba i calçat, amb un repunt del 4,8%, els de l'ensenyament (que ha augmentat només sis dècimes) i els de medicina i parament, amb lleugeres pujades de dues dècimes en tots dos casos. Al costat contrari, els preus que més han baixat han estat els d'oci i cultura, els preus dels hotels, cafès i restaurants i els d'habitatge.

Bona notícia per a l'economia familiar, dolenta per a l'economia global

"És una bona notícia per a les nostres carteres, sobretot per la tendència a la baixa que manté l'energia, i que esperem que segueixi durant l'hivern", ha valorat Laura Estévez, secretària d'estudis sindicals de la Unió Sindical Obrera (USO). Això no obstant, ha afegit, aquest petit alleugeriment per a les economies familiars "amaga una realitat enverinada, que és la constatació, mes rere mes, que estem a les portes d'una recessió".

"És veritat que no és una bona notícia", coincideix Albert Carreras, catedràtic d'economia de la UPF i membre de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes. "És un senyal que es pot apropar una recessió". El problema, afegeix, és que "es prenen les decisions amb retrovisor". Per això creu que hi haurà un període de "decalatge" fins a l'actualització dels salaris -públics i privats- a aquesta inflació més baixa. Això, assegura, afavorirà el poder adquisitiu dels treballadors que veuran com durant un temps els sous creixeran més que els preus.

UGT ha assegurat, de fet, que l'increment de sous és clau per tal que las famílies recuperin poder adquisitiu i així puguin estalviar. Segons el sindicat, les dades de l'IPC són coherents amb la reducció de la despesa en consum final a la llar (del 0,6% el segon trimestre a Espanya) i amb la taxa d'estalvi, que ha pujat a un 8,7% de la renda disponible, dos punts per sobre del trimestre anterior.

stats