Els preus tanquen l'any a l'1,5% per l'encariment de la benzina

L'augment dels preus és més important que el dels salaris i les pensions, i provocarà una pèrdua de poder adquisitiu

L' Índex de Preus al Consum (IPC) s'ha disparat vuit dècimes al desembre i tanca l'any a l'1,5%. És la quarta vegada consecutiva que la taxa és positiva i fa que els preus se situïn al nivell més alt des de l'agost del 2013, segons les dades avançades que ha publicat aquest matí l'Institut Nacional d'Estadística.

Els preus, doncs, tanquen l'any per sobre de l'augment salarial que hi ha pactat als convenis (1,08% fins al mes de novembre) i també pugen més que ho han fet el sou dels funcionaris (1%) i les pensions (0,25%); això vol dir que els ciutadans perden poder adquisitiu perquè el cost de la vida s'ha encarit més del que han pujat els seus ingressos.

Segons aquest indicador avançat, la pujada de preus interanual de desembre s'explica principalment per l 'encariment dels carburants, tant el gasoil com la benzina, enfront del descens que van registrar el mateix mes de l'any passat.

L'IPC interanual va començar l'any en taxes negatives (al -0,3%) al gener i es va mantenir en números vermells durant vuit mesos, fins al setembre, que  va recuperar el terreny positiu amb una taxa del 0,2%. Catalunya va avançar aquesta tendència i ja va recuperar els números verds un mes abans, a l'agost.