Els preus tornen a caure al febrer

Els béns i serveis de consum s'abarateixen després d'un gener a l'alça

2 min
L'abaratiment del cost de l'electricitat va empènyer els preus a la baixa al febrer.

Els preus dels béns i serveis de consum van tornar a caure al febrer. Després d'un repunt al gener, l'índex de preus de consum (IPC) va disminuir al febrer i va tornar a la tònica dels mesos anteriors, quan el cistell de la compra es va abaratir.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el mes passat a Catalunya els preus van caure un 0,6% en comparació amb el gener. Aquesta reducció va fer que se situessin un 0,1% per sota dels nivells del febrer del 2020, l'últim mes abans de l'esclat de la pandèmia.

Al conjunt d'Espanya, l'IPC també va caure un 0,6% en comparació amb el mes anterior, però malgrat això els preus es van mantenir exactament al mateix nivell que un any enrere. La caiguda contrasta amb l'increment registrat al gener, quan es va trencar una ratxa de deu mesos de caiguda.

El mes de febrer acostuma a ser un mes de caiguda de preus, ja que encara duren els períodes de rebaixes en una part del comerç. Així mateix, el fet que no hi hagi vacances i la proximitat amb les vacances de Nadal anteriors fa que, tradicionalment, les famílies redueixin la seva despesa i, per tant, la demanda d'alguns productes també sigui inferior i tot plegat arrossegui els preus a la baixa.

De fet, la roba i el calçat són, segons l'INE, uns dels causants principals de la reducció de preus, juntament amb el menor cost dels productes i serveis relacionats amb l'habitatge, especialment d'elements com l'electricitat. El cost de l'alimentació -un dels elements del cistell de la compra que més s'ha encarit al llarg de tota pandèmia- i de la restauració també van disminuir.

El cost de l'energia explica, de fet, la reducció de preus, en particular per la caiguda del de l'electricitat a Espanya després de les fortes pujades del gener amb l'onada de fred.

stats