Economia 12/03/2021

Els preus tornen a caure al febrer

Els béns i serveis de consum s'abarateixen després d'un gener a l'alça

2 min
L'abaratiment del cost de l'electricitat va empènyer els preus a la baixa al febrer.

Els preus dels béns i serveis de consum van tornar a caure al febrer. Després d'un repunt al gener, l'índex de preus de consum (IPC) va disminuir al febrer i va tornar a la tònica dels mesos anteriors, quan el cistell de la compra es va abaratir.

Segons dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el mes passat a Catalunya els preus van caure un 0,6% en comparació amb el gener. Aquesta reducció va fer que se situessin un 0,1% per sota dels nivells del febrer del 2020, l'últim mes abans de l'esclat de la pandèmia.

Al conjunt d'Espanya, l'IPC també va caure un 0,6% en comparació amb el mes anterior, però malgrat això els preus es van mantenir exactament al mateix nivell que un any enrere. La caiguda contrasta amb l'increment registrat al gener , quan es va trencar una ratxa de deu mesos de caiguda.

El mes de febrer acostuma a ser un mes de caiguda de preus, ja que encara duren els períodes de rebaixes en una part del comerç. Així mateix, el fet que no hi hagi vacances i la proximitat amb les vacances de Nadal anteriors fa que, tradicionalment, les famílies redueixin la seva despesa i, per tant, la demanda d'alguns productes també sigui inferior i tot plegat arrossegui els preus a la baixa.

De fet, la roba i el calçat són, segons l'INE, uns dels causants principals de la reducció de preus, juntament amb el menor cost dels productes i serveis relacionats amb l'habitatge, especialment d'elements com l'electricitat. El cost de l'alimentació -un dels elements del cistell de la compra que més s'ha encarit al llarg de tota pandèmia- i de la restauració també van disminuir.

El cost de l'energia explica, de fet, la reducció de preus, en particular per la caiguda del de l'electricitat a Espanya després de les fortes pujades del gener amb l'onada de fred .

stats