Els preus tornen a créixer després de deu mesos en negatiu

L'IPC puja un 0,4% al gener a Catalunya en comparació amb fa un any

3 min
Variació interanual de l'IPC

Els preus tornen a créixer. Després de mesos amb el cost del cistell de la compra per sota dels nivells d'un any enrere, tant a Catalunya com al conjunt d'Espanya la inflació va tornar a ser positiva al gener i ja se superen els preus de principis del 2020, just abans de l'esclat de la pandèmia a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'índex de preus al consum (IPC) del gener, publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), indica que, en relació al gener de l'any passat, els preus van augmentar a Catalunya un 0,4%, una dècima menys del que ho van fer al global de l'Estat. Es tracta del primer mes amb un creixement interanual positiu de l'IPC des del març del 2020. Des d'aleshores, tots els mesos els preus s'havien reduït en relació amb un any abans.

Si es compara amb el mes anterior, però, a Espanya els preus es van mantenir plans, mentre que a Catalunya van guanyar un 0,1%. Cal tenir en compte, a més, que normalment el gener acostuma a ser un mes deflacionari, és a dir, en què cauen els preus a causa de les rebaixes que du a terme una part important del comerç i a la caiguda del consum de les famílies després de les vacances de Nadal.

Per al catedràtic d'economia de la UPF José García Montalvo, aquesta pujada de preus "era esperable", sobretot per l'encariment dels preus dels productes de l'alimentació. Aquest catedràtic, a més, assenyala altres factors de l'economia internacional que també han pressionat a l'alça els preus, com ara "l'encariment de les primeres matèries, com el coure, i també l'augment dels preus del transport marítim".

L'esclat de la pandèmia va portar un abaratiment generalitzat del cistell de la compra. Malgrat algunes excepcions –la principal serien els aliments–, el gruix dels béns i serveis de consum habituals de les famílies va baixar de preuant la pandèmia. L'esclat del covid-19 també va provocar una caiguda mundial del preu dels combustibles, sobretot el petroli, que va repercutir a la baixa en molts altres productes.

De fet, aquesta tendència a la baixa del preu de l'energia i el petroli s'ha revertit en els últims mesos, la qual cosa explica en part la pujada de preus. En aquest sentit, per exemple, el transport es va encarir al gener un 1,5% per la pujada del preu de la gasolina i altres carburants. A Catalunya, l'increment mensual més gran de preus es va produir al gener en l'àmbit de l'habitatge (3,9%), seguit per l'alimentació (0,9%), les begudes alcohòliques i el tabac (0,6%) i les comunicacions (0,5%). Per contra, la caiguda de preus més acusada va ser en el sector del vestit i el calçat (-15,4%), seguit de l'oci i la cultura (-0,5%) i el parament de la llar (-0,1%).

Però si la comparació es fa respecte al gener del 2020, tots els grups presenten augments de preus, a excepció de l'ensenyament (-4,1%), el transport (-3,6%) i les comunicacions (-3,5%). En aquest cas, les pujades més grans es van produir en l'habitatge (2,5%), l'alimentació (2,1%) i el vestit i el calçat (1,1%).

A nivell estatal, les despeses relacionades amb l'habitatge es van enfilar un 4,3% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. Sobretot van pujar l'electricitat i, en menor mesura, el gas natural i el combustible per a calefacció. També l'alimentació va continuar a l'alça un mes més, amb una pujada del 0,9%, empesa sobretot pel preu de verdures i hortalisses, el peix, el marisc i l'aigua mineral.

A l'altre cantó, la roba i el calçat van caure un 15,3% per l'efecte de les rebaixes, i l'oci i la cultura es van mantenir en terreny negatiu, amb una taxa interanual del -0,4%.

Una dècima per la pujada d'impostos

En l'augment dels preus al gener també hi han tingut un impacte les pujades d'impostos amb el nou any, especialment en l'àmbit de les assegurances i les begudes ensucrades. L'IPC estatal va pujar al gener el 0,5%, però amb impostos constants ho hauria fet el 0,4%, una dècima menys. La diferència ve per la pujada de l'IVA de les begudes ensucrades del 10% al 21%, i l'impost sobre les primes d'assegurances, que ha passat del 6% al 8%.

Malgrat que la pujada de preus al gener ha sigut moderada, sí que s'espera un increment més important de la inflació quan la recuperació econòmica i, per tant, el consum agafin força. Segons José García Montalvo, "s'espera un increment important de la inflació, però temporal, perquè la recuperació farà augmentar la demanda i hi haurà poca oferta". Aquest expert indica que la majoria dels economistes creuen que serà un augment de preus limitat en el temps "que no provocarà una reacció dels bancs centrals ni afectarà els tipus d'interès".

stats