BORSA
Economia 23/11/2012

L'Íbex-35 esquiva el fracàs de la cimera europea i puja un 0,43%

La prima de risc tanca la setmana amb una nova rebaixa i ja trepitja els 418 punts

Lluís Goñalons
3 min

BarcelonaL'Íbex-35 ha recuperat aquest divendres la franja dels 7.900 punts que va trepitjar per últim cop a principis d'aquest mes i ha encadenat cinc jornades consecutives de guanys. Finalment, el principal selectiu espanyol ha tancat amb un ascens del 0,43% i 7.909,60 punts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els valors que més han pujat han estat Banc Sabadell, el 5,45%, Mapfre, el 3,24%, i ACS, el 2,49%.

Per contra, els valors que més han caigut han estat Amadeus It Holding, el 2,57%, Mediaset, l'1,49%, i Indra, l'1,33%.

L'Íbex-35 ha recuperat avui el selectiu de referència, el Wall Street, que va tancar ahir amb motiu de la festivitat del Dia d'Acció de Gràcies, tot i que el selectiu nord-americà ha operat només durant mitja sessió.

Mentrestant, els caps d'estat i de govern de la Unió Europea (UE) han mantingut l'immobilisme durant la segona jornada de la cimera europea. El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ha ajornat les discussions sobre el pressupost comunitari per a 2014-2020, que segurament es reprendran a partir del mes de gener.

Durant aquesta cimera fallida, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha defensat la seva oposició a les retallades del pressupost comunitari per als pròxims set anys.

Els inversors han fet baixar la prima de risc –el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys i termòmetre de la confiança dels mercats en l'economia de l'Estat– tot i la manca d'acords a Europa. Finalment, la prima ha tancat en els 418 punts bàsics i ha consolidat el camí baixista que ha estat traçant durant tota la setmana.

El rendiment del bo a 10 anys s'ha pagat a un interès del 5,62%. El 'bund' alemany, per la seva banda, s'ha pagat a un 1,44% d'interès.

Les borses europees han ignorat la manca de solucions de la cimera europea i els selectius han pujat amb increments que no superen l'1%. L'índex Euro Stoxx ha crescut el 0,87%; Frankfurt, el 0,89%; París, el 0,87%; Milà, el 0,53%, i Londres, el 0,49%.

El fracàs de la cimera dels pressupostos

La delegació espanyola considera l'últim document de Van Rompuy com "un paper per negociar". Espanya reconeix que hi ha avenços respecte al text que pretenia tirar endavant Van Rompuy perquè millora les partides per al finançament de la política agrària (PAC) i de la cohesió, dos aspectes transcendentals per a Espanya.

En aquest afer, Rajoy ha acostat posicions per formar una aliança a tres bandes entre el president francès, François Hollande, i el primer ministre irlandès, Enda Kenny, per fer front comú amb la finalitat d'augmentar les partides previstes per a l'agricultura. Volen 6.000 milions d'euros addicionals als 7.700 milions que va proposar ahir Herman van Rompuy.

Segons Mariano Rajoy, tots els països han mantingut les seves posicions durant la sessió i, per tant, la negociació ha estat gairebé inexistent.

La setmana tanca sense acords

Aquest divendres ha tancat una setmana carregada d'esdeveniments que han provocat corrents borsaris molt polaritzats. D'una banda, el recent fracàs de la cimera europea per discutir els pressupostos. Aquesta és la segona reunió europea que ha acabat en fracàs en només una setmana, després de la negociació fallida per destapar el paquet de 31.500 milions d'euros d'ajudes per a Grècia.

L'Íbex-35 ha perdut també la seva borsa de referència, el Wall Street, que va tancar ahir per la festivitat d'Acció de Gràcies. Tot i això, el selectiu espanyol no va perdre, en cap moment, el nord alcista.

D'altra banda, el núvol del precipici fiscal dels Estats Units continua amenaçant i demana un ràpid acord entre republicans i demòcrates. En aquest sentit, sense un acord entre els dos partits principals, hi hauria una pujada d'impostos i retallades massives, d'almenys 500.000 milions de dòlars, a partir del gener vinent, fet que els economistes ja han advertit que provocaria que els EUA tornessin a entrar en recessió a la primera meitat del 2013 i de retruc passaria factura sobre els selectius europeus. L'amenaça seguirà planant durant les pròximes setmanes.

stats