Economia 13/02/2023

La proposta del Prat sacseja la precampanya electoral

ERC la veu amb bons ulls, el PSC mostra reticències i Junts i comuns la rebutgen

ARA
2 min
Salvador Illa escoltant el president Pere Aragonès des del seu escó durant un ple.

BarcelonaLa proposta dels experts d'ampliar l'aeroport del Prat amb la construcció d'una pista sobre el mar ha generat, d'entrada, opinions diverses entre la classe política. Impera la cautela a l'espera de conèixer la iniciativa amb exactitud, i més en període de precampanya electoral i en un àmbit tan sensible, però ja es comencen a entreveure els posicionaments dels partits. Des d'ERC, per exemple, que governa la Generalitat, s'ha vist amb bons ulls que arribi una nova proposta: "És bo que apareguin idees, propostes i solucions possibles", ha dit el líder dels republicans a Barcelona, Ernest Maragall. Sobretot, el dirigent d'Esquerra ha celebrat que hagi "desaparegut" el projecte d'Aena d'ampliar la tercera pista. "Ja no es parla d'aquell projecte, ara es parla de solucions tècniques possibles", ha subratllat. Maragall fins i tot ha demanat celeritat.

A l'hora d'acordar els pressupostos, els republicans i el PSC van consensuar que l'aeroport havia de tenir més capacitat, però no van pactar cap proposta concreta. La de la pista al mar, però, els socialistes no l'acaben de veure: "Des d'un punt de vista ambiental sembla més beneficiós allargar una pista que no fer-ne una al mar", ha afirmat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que ha defensat la que era fins ara la proposta del govern espanyol: allargar la tercera pista. El líder dels socialistes a Barcelona, Jaume Collboni, com el ministre de Cultura, Miquel Iceta, també han posat en dubte que sigui la proposta més eficaç i la que tingui menys impacte. Tots, però, celebren que s'estiguin plantejant alternatives i s'obren a "valorar tècnicament totes les opcions" per augmentar la capacitat del Prat. És a dir, no tomben la proposta d'entrada.

En canvi, sí que ho han fet els comuns i Junts. "Està completament fora de lloc, fora dels temps i de les necessitats ambientals", ha afirmat el secretari general de JxCat, Jordi Turull. Des de Piera, ha subratllat que no volen "restar bondat" als promotors de la idea, però creu que seria "curiós" que el Govern estudiés "seriosament" aquesta proposta. De fet, Junts, llavors pilotant el departament de Territori, va ser qui va acordar amb el PSOE l'ampliació d'Aena que finalment va caure. Aquest dissabte Turull ho ha lamentat i ha dit que aquella era una "proposta seriosa".

El més contundent de tots ha sigut el portaveu dels comuns, David Cid, que ha qualificat el projecte "d'ocurrència del segle passat". "Alguns volen convertir Barcelona i Catalunya en el Qatar del Mediterrani", ha criticat Cid. També ha carregat contra el projecte l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, del mateix espai polític que Cid." Sembla que els ampliacionistes han oblidat que el dia dels innocents es el 28 de desembre", ha piulat amb ironia.

Per últim, el líder de Cs, Carlos Carrizosa, de moment no s'ha volgut mullar. Ha defensat una ampliació del Prat que compleixi els requisits mediambientals i no perjudiqui els veïns, però no ha entrat a valorar el projecte d'una pista al mar.

stats