El govern espanyol espera obtenir un suport ampli al decret de mesures per la guerra

El PP reclama rebaixes fiscals però no aclareix si hi votarà en contra

2 min
El portaveu del PSOE al Congrés, Hector Gómez, en roda de premsa

MadridEl govern espanyol espera obtenir al Congrés un suport molt ampli al decret de mesures aprovat avui pel consell de ministres per esmorteir els efectes de la guerra a Ucraïna. Els socis habituals del govern ja han expressat la seva predisposició a votar-hi a favor, però el PP ha marcat distàncies i ha insistit en exigir una rebaixa d'impostos. La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, s'ha fet aquesta pregunta en la roda de premsa posterior al consell de ministres: "Si no és ara, quan respondrem units els espanyols? Hem fet una marató de reunions i confio en un suport unànime al decret. És el moment de la unitat, d'estar a l'altura de les circumstàncies". També el portaveu socialista a la cambra, Héctor Gómez, ha sigut explícit a l'hora de demanar el suport del principal grup de l'oposició: "El PP s'ha de posar a treballar amb rigor i criteri. Ha arribat el moment del sentit d'estat", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El PSOE considera que el paquet de mesures, que recull la pròrroga de les rebaixes fiscals al preu de la llum, ja compleix amb el compromís assumit a la cimera de La Palma amb els presidents autonòmics. La portaveu popular, Cuca Gamarra, ha reclamat, però, que s'ampliïn les rebaixes fiscals als hidrocarburs, en el sentit d'una proposta que han presentat al Congrés. El PP està molest perquè considera que no ha estat informat del contingut del decret i no aclareix si votarà a favor o en contra del decret.

Pel que fa als socis de la investidura, la majoria es mostren partidaris de convalidar el decret quan arribi al Congrés, però aspiren a introduir-hi canvis, cosa que significaria que el text s'hauria de tramitar com a projecte de llei. El PSOE, en canvi, no vol que això passi, perquè considera que allargaria massa el tràmit i perquè potser d'aquí uns mesos cal aprovar un nou decret. "Cal tenir en compte el caràcter temporal i excepcional de les mesures", ha insistit Gómez. Això sí, els socialistes creuen que és molt probable que les mesures aprovades avui, i que decauen el 30 de juny, s'hagin de prorrogar més enllà.

Crítiques del PDECat

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha incidit precisament en el calendari, "perquè tothom sap que al juliol" la situació seguirà "igual", i afirma que ja seria hora d'afrontar canvis estructurals, com la reforma del sistema marginalista del preu de l'energia o els impostos a les grans fortunes. Per la seva part, el PDECat també ha avançat el seu vot favorable, tot i que s'ha mostrat contrari a la limitació dels lloguers al 2%. El seu portaveu, Ferran Bel, ho ha considerat un "error" perquè provocarà una "distorsió" en el mercat i "desincentivarà" els propietaris a l'hora de posar per llogar els seus immobles.

Per contra, el soci del PSOE a l'executiu, Unides Podem, s'ha mostrat molt satisfet amb el paquet de mesures, i en especial amb la intervenció "massiva" del mercat de lloguer. El seu portaveu, Pablo Echenique, creu que el decret no respon al que pretenia el PP i considera que si els populars acaben votant-hi a favor serà una maniobra "tàctica" per fer semblar que Alberto Núñez Feijóo és moderat. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha admès que tothom introduiria "matisos" en el decret però que no creu que hi hagi dificultats perquè s'aprovi.

stats