MERCATS

La pujada de tipus de la Fed porta el pessimisme global a les borses

Les principals borses europees van tenir significatives pèrdues ahir, amb caigudes d’entre l’1,5% i el 2% arrossegades pel mal moment de Wall Street. Rere aquest pessimisme global hi ha els dubtes sobre la continuïtat del creixement, els efectes de la guerra comercial i el conflicte entre Itàlia i la Unió Europea.

Així, durant la jornada d’ahir Londres i París van perdre un 1,9%, Milà un 1,8% i Frankfurt un 1,4%. L’Íbex-35, selectiu espanyol, va perdre gairebé un 1,7%.

Els parquets europeus es van veure arrossegats pel descens de Wall Street en la sessió precedent, quan el Dow Jones va perdre un 3,1% de valor i el Nasdaq un 4%. Tot plegat es pot explicar per la millora de rendibilitat de la renda fixa després de la pujada dels tipus ordenada per la Reserva Federal nord-americana. Això, precisament, va propiciar un nou exabrupte del president Donald Trump a les xarxes: va dir que la Fed “s’ha tornat boja”, gest inusual entre els mandataris mundials.

Durant la matinada, a les borses asiàtiques se’ls van encomanar els números vermells de Wall Street i van acabar la jornada amb fortes caigudes: a la Xina el selectiu va caure un 4,8%, un 3,8% al Japó i un 3,5% a Hong Kong.

Ahir Wall Street tornava a obrir en negatiu, però poc després recuperava els números negres impulsat per les bones dades d’inflació.

En el mercat de bons (renda fixa) la rendibilitat del deute nord-americà a deu anys -refugi dels inversors- pujava fins al 3,1%. A Europa aquest mercat viu el mateix auge, amb pujades de l’interès dels bons a deu anys, amb l’espanyol a l’1,6% i l’italià al 3,5%.

Els analistes també es van fixar ahir en una altra dada: la reunió del consell de govern del BCE del setembre va concloure que els efectes de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina fins ara han sigut limitats, però que més endavant poden perjudicar la confiança.

Els grans pateixen

L’Íbex-35 va tenir una mala jornada en què els grans valors van tenir importants pèrdues. Repsol va perdre un 3,7%, el Santander i Iberdrola van registrar uns números vermells del 2,3%, Telefónica va baixar un 1% i Inditex va caure un 0,1%. Només quatre valors van evitar les pèrdues, amb la catalana Grifols al capdavant: la farmacèutica tancava la sessió amb un encariment de l’acció del 0,6%.