Economia 31/07/2015

Rajoy no aclareix si invertirà més a Catalunya i refreda el nou model de finançament autonòmic

El govern espanyol aprova uns pressupostos que retallen el 4% de la despesa i preveuen una pujada mínima de les pensions

Dani Sánchez Ugart / Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Ariano Rajoy /EFE

MadridSense sorpreses, el consell de ministres espanyol ha aprovat aquest divendres el projecte de pressupostos generals de l'Estat, que preveuen una caiguda de la despesa pública del 4%. L'encarregat d'anunciar la presentació dels pressupostos ha estat el mateix president espanyol, Mariano Rajoy, perquè s'han aprovat en l'últim consell de ministres del curs, després del qual, habitualment és el president qui fa balanç del curs.

Rajoy ha tret pit de les bones variables macroecòmiques i ha dit que "si no es frena", estem davant "de l'etapa de creixement més llarga de la història". El president ha parlat d'un "cercle virtuós" de creixement, reducció de l'atur i baixada d'impostos i ha posat èmfasi en la reducció del dèficit públic durant la seva legislatura.

En el capítol del finançament autònomic, Rajoy no ha aclarit si la inversió a Catalunya pujarà i ha supeditat una millora del finançament a què continuï la recuperació econòmica, recordant que l'any que ve les autonomies rebran 10.000 milions més per la millora de la recaptació i aplicant l'actual model de finançament. És a dir, el president ha refredat la possibilitat que hi hagi d'haver un nou model de finançament que reparteixi més diners a les comunitats.

Pel que fa als pressupostos, Rajoy ha confirmat la pujada de les pensions del 0,25%, el mínim legal, i l'augmten de sou dels funcionaris de l'1%, amb la devolució íntegra de la paga extra del 2012, com ja es va conèixer ahir. A més, Rajoy ha dit que el 53% de la despesa dels pressupostos serà per a finalitats socials.

Però hi ha hagut poques concrecions pel que fa als pressupostos. El president espanyol s'ha limitat a recalcar quines seran les partides de despesa que creixeran sense aclarir d'on retallaran per assolir l'estalvi del 4%. Rajoy ha dit que pujaran les inversions i també les beques, a més de la despesa en R+D i la d'atenció a la dependència.

stats