Economia 17/10/2014

Rajoy es desentén del futur de Rato al PP

Assegura que no pot "prejutjar a ningú en aquest moment" i defensa que el govern espanyol "ha fet el que havia de fer"

Europa Press
2 min

MilàEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha decidit desentendre's de si l'expresident de Bankia i exvicepresident de l'executiu d'Aznar durant dues legislatures, Rodrigo Rato, ha de seguir al Partit Popular després de l'escàndol de les targetes opaques. Considera que primer cal esperar a les decisions dels tribunals i del PP, que li ha obert un expedient informatiu. "Jo no he de prejutjar res en aquest moment", ha declarat Rajoy en una roda de premsa a Milà, després al ser preguntat per si Rato ha de seguir amb el carnet del PP tot i que el jutge li hagi atribuït un delicte d'administració deslleial i li hagi imposat una fiança de tres milions d'euros per l'ús de les 'targetes black'.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, se li ha preguntat directament si, després de conèixer la fiança milionària que li ha imposat el jutge Fernando Andreu hauria de seguir al PP, però Rajoy s'ha limitat a dir que el seu partit ja li ha obert un expedient informatiu.

Oïdes sordes

Els periodistes han insistit, preguntant-li si a ell –personalment– li indigna aquest cas, però Rajoy ha continuat fent com si sentís ploure. "Aquesta pregunta ja l'he contestat", ha replicat lacònicament Rajoy, que no ha citat el nom de Rato en cap moment i l'ha al·ludit "com la persona per la qual vostè s'ha interessat".

El PP va obrir formalment el passat dimecres un expedient informatiu a Rato, que aviat haurà de defensar-se davant el PP i donar la seva versió dels fets a Gènova. Després, el partit haurà de decidir si arxiva el cas o li obre un expedient d'expulsió.

Es remet "al que diguin els tribunals"

Com ja va fer el passat dimecres al ple del Congrés, Rajoy ha recalcat que "tots aquests fets" de la targeta opaques són coneguts perquè es van sortir a la llum arran d'una auditoria després de nacionalitzar Bankia. I el FROB, que "depèn del govern" espanyol, va remetre les dades a la fiscalia, que ha "judicialitzat" el cas. "I en aquest moment al que hem d'estar és amb el que diguin els jutges", ha emfatitzat.

Rajoy ha subratllat que el FROB ha enviat, a més, a la Justícia altres "19 assumptes més" que podrien ser irregulars. A més, ha insistit igual que dimecres que "en pròximes dates 20 més assumptes es remetran a la Fiscalia" (durant la sessió de control va dir que seria durant les pròximes hores). "El Govern ha fet el que havia de fer. Si no ho haguéssim fet, aquest assumpte no hagués estat conegut i ara correspon als tribunals de justícia prendre les decisions que estimi oportunes o convenients", ha asseverat.

En aquest sentit, el cap del govern espanyol ha insistit que "el millor escenari" és que el jutge "digui el que hagi de dir" i la justícia actuï amb la "major celeritat possible". "Per tant, deixem treballar als tribunals i no oblidem que ha estat el govern [espanyol], a través del FROB, el que ha posat això en mans del fiscal", ha reiterat.

stats