Economia 15/04/2015

Pedro Sánchez demana la dimissió de Montoro per "decència política" després de l'amnistia fiscal a Rato

"Amb Rato, Montoro va tenir un gran mestre sobre amnisties fiscals", diu el secretari general del PSOE des del Congrés

Agències
2 min

MadridEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dimecres la dimissió del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per "decència política" després de sortir a la llum la investigació fiscal a l'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato. Sánchez considera que Montoro ha tingut en Rato "un gran mestre per parlar d'amnisties fiscals i aplicar-les".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció davant el ple del Congrés sobre les conclusions de l'última cimera europea, Sánchez s'ha referit a les informacions que apunten que Rato va poder haver blanquejat diners després d'acollir a l'última regularització fiscal extraordinària. Dirigint-se al president del govern central, Mariano Rajoy, el líder socialista li ha retret: "Vostès, sobre lluita contra el frau fiscal, cap lliçó. Sobre amnisties fiscals, totes".

"Amb Rodrigo Rato, va tenir el senyor Montoro un gran mestre per parlar de les amnisties fiscals i aplicar-les", ha afegit. Segons Sánchez, l'executiu popular "no pot liderar a Europa la lluita contra el frau i per la transparència perquè no pot donar exemple".

Sánchez ha retret a Montoro que l'Agència Tributària estigui "més pendent de justificar que no pas de perseguir el frau fiscal del PP" o que creés un bufet d'assessorament econòmic que "és un paradigma de la porta giratòria". També s'ha referit a les recents declaracions del governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, que el govern del PP va aplicar retallades per "patriotisme". Segons el secretari general del PP, aquest tipus d'afirmacions són "un exemple més del deteriorament de les institucions" a Espanya a causa de "la utilització partidista" que fa el PP d'elles.

"Ahir va ser el governador del Banc d'Espanya, abans d'ahir, el director de l'Agència Tributària, i tots els dies, els telenotícies de ràdio televisió espanyola. Són vostès el govern més intervencionista de la democràcia, són la dreta de sempre" , ha censurat. Sánchez també ha opinat que després d'escoltar Linde, no hi ha cap mena de dubte que el positiu canvi de política monetària del Banc Central Europeu no té res a veure amb la influència de l'actual govern espanyol, "sinó més aviat el contrari".

"És el súmmum del desvergonyiment"

Per la seva banda, el portaveu d'Hisenda del PSOE al Congrés, Pedro Saura, ha afirmat als passadissos del Congrés que Montoro "no pot seguir ni un minut més" al capdavant del seu departament si es confirma que l'exministre Rodrigo Rato va blanquejar diners després acollir-se a l'anomenada "amnistia fiscal". Saura ha considerat "el súmmum del desvergonyiment" que Rato pogués aprofitar l'última regularització fiscal extraordinària per intentar rentar diners.

Per al portaveu socialista, aquesta notícia confirma les advertències que va llançar el PSOE fa tres anys quan es va posar en marxa la regularització fiscal extraordinària, per afavorir als "amics i dirigents del PP".

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha eludit aquest dimecres confirmar si l'exministre Rodrigo Rato va blanquejar diners després acollir-se a l'anomenada "amnistia fiscal", tot i que ha garantit que totes les institucions, com el SEPBLAC o l'Agència Tributària de complir amb les seves obligacions i la llei.

stats