Turisme

Rebuig del Govern i el sector turístic a la sentència que permet a Airbnb anunciar pisos sense llicència

El Tribunal Suprem va considerar al gener que la plataforma de lloguer vacacional és un "intermediari neutral"

2 min
Uns turistes fent-se fotos ahir al centre de Barcelona.

BarcelonaL'ús cada cop més habitual de plataformes digitals per contractar serveis i comprar productes fa temps que planteja un debat: quina responsabilitat tenen aquestes empreses d'internet sobre la veracitat de la seva oferta? Al gener el Tribunal Suprem va anul·lar l'ordre de la Generalitat del 2015 que obligava Airbnb a eliminar del seu portal de lloguers turístics més de 14.000 anuncis de pisos sense número de llicència inscrit en el registre català. La sala contenciosa administrativa va considerar que el responsable de passar aquest filtre és qui presta l'allotjament i no l'empresa californiana, que tan sols l'anuncia. De fet, va pronunciar l'expressió preferida de les multinacionals tecnològiques nord-americanes: Airbnb és tan sols un "intermediari neutre" en aquest mercat. La Generalitat, però, encara s'oposa a aquest plantejament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Govern i el sector turístic, a través d'entitats i patronals com Pimec i Foment, ha rebutjat aquest dilluns en un comunicat conjunt la sentència del Suprem perquè "afecta de forma molt negativa les polítiques que vetllen per garantir una oferta de lloguer turístic legal". Així doncs, consideren que eximir Airbnb de la responsabilitat de controlar l'oferta provoca "una pèrdua de control" per part de les administracions, un frau per als turistes, un "perjudici en la convivència" entre visitants i residents i una competència deslleial respecte als operadors que operen dins la legalitat. "Aquestes companyies d’internet són la porta d’entrada dels allotjaments turístics als mercats i, si volen, poden evitar comercialitzar oferta il·legal i contribuir al control que realitza l’administració", defensa aquest manifest conjunt.

9 M€ en multes a pisos turístics irregulars

Tant l'executiu català com les organitzacions empresarials del sector turístic consideren que obligar a mostrar el número de registre als anuncis d'Airbnb és una mesura "adequada" i està justificada per "raons imperioses d’interès general". D'altra banda, recorden que en el marc de les actuacions de control sobre les plataformes del Govern ja s'ha requerit als operadors la retirada de desenes de milers d'ofertes d'allotjament que no complien aquest requisit.

En aquest sentit, s'han obert 1.706 expedients sancionadors a persones que llogaven habitatges a turistes de manera irregular. D’aquests, 1.530 s'han resolt amb multes d’entre 3.001 i 30.000 euros, amb una quantitat total que supera els 9,2 milions d’euros.

stats