Economia 10/10/2017

El govern espanyol dubta que Atlantia pugui comprar les autopistes espanyoles d'Abertis sense el seu vistiplau

Red Eléctrica estudia comprar a Abertis el gestor de satèl·lits Hispasat

Ara
2 min
Rajoy ho intenta  tot per garantir la reforma de l’estiba

BarcelonaEl govern espanyol té dubtes sobre si Atlantia pot comprar les autopistes espanyoles d'Abertis sense una autorització prèvia de l'executiu de Mariano Rajoy. Per això, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha demanat un dictamen a l'Advocacia de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern espanyol ja va advertir per carta al president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Sebastián Albella, que l'oferta pública d'adquisició (opa) d'Atlantia sobre Abertis requeria l'autorització de l'executiu en el que fa referència al traspàs de les autopistes espanyoles.

No obstant això, la CNMV va aprovar aquest dilluns l'opa, i en el seu fullet Atlantia dona per fet que no li cal l'autorització. Però el ministre De la Serna ha dit aquest dimarts que ha demanat un dictamen a l'Advocacia de l'Estat i que, "en tot cas, serà el govern d'Espanya, i no Atlantia, qui determini si és precisa o no l'autorització".

El ministre s'ha mostrat molest en assegurar que cap representant o dirigent de l'empresa italiana s'ha posat en contacte amb el govern espanyol des que es va llançar l'opa.

D'altra banda, Abertis ha reconegut aquest dimarts que Red Eléctrica està interessada a comprar la seva participació a la gestora de satèl·lits Hispasat, de la qual controla gairebé el 91% del capital. L'empresa està estudiant aquesta opció, encara que Abertis no ha rebut cap proposta vinculant, de moment. Així ho han comunicat totes dues companyies a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

En el cas d'Hispasat, Atlantia, en el fullet de l'opa, diu que està disposada a vendre-la si així ho vol el govern espanyol. No manté la mateixa posició sobre l'operadora de telecomunicacions Cellnex, de la qual Abertis té un 34%. En aquest cas Atlantia diu que en vendria un 4% per no superar el 30% de la companyia, cosa que l'obligaria a llançar una oferta pel 100%.

D'altra banda, Red Eléctrica ha afirmat que manté una recerca "activa" d'oportunitats d'inversió en àmbits com el transport d'electricitat i les telecomunicacions. Actualment el principal negoci 'teleco' de la cotitzada és l'explotació comercial d'infraestructures com la fibra òptica. Així doncs, la compra d'Hispasat permetria a l'empresa entrar en un sector estratègic com les comunicacions per satèl·lits i diversificar la seva activitat.

Abertis controla el 90,74% de les accions d'Hispasat després que el maig d'aquest any adquirís el 33,69% de les accions a Eutelsat, operació que es va tancar quan la italiana Atlantia ja havia anunciat les seves intencions d'adquirir el 100% del gestor d'infraestructures. Així doncs, la resta de participacions del capital d'Hispasat està en mans de l'Estat a través de la Sepi (Societat Estatal de Participacions Industrials), que controla el 7,4%, i el CDTI, amb l'1,85%.

Precisament, la CNMV ha publicat aquest dimarts el calendari de l'opa d'Atlantia sobre Abertis i ha fixat que el termini d'acceptació de l'oferta per part dels actuals accionistes d'Abertis començarà aquest dimarts i s'allargarà fins al 24 d'octubre.

stats