Economia 01/08/2014

El govern espanyol aprova la reforma fiscal amb petits retocs a l'avantprojecte de llei

El projecte de llei millora, respecte l'esborrany, en el tracte fiscal a la indemnització per acomiadament i al lloguer per als propietaris. Però les grans línies ja anunciades, com l'IRPF, no tenen modificacions rellevants

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy. EFE

MadridEl govern espanyol ha aprovat finalment el projecte de llei de reforma fiscal, que segons els càlculs de l'executiu "permetrà que 9.000 milions d'euros tornin a les butxaques dels ciutadans" entre el 2015 i el 2016 per la rebaixa de l'IRPF i l'impost de societats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reforma arriba descafeïnada. No inclou cap canvi per a les autonomies i es farà en dos trams, el 2015 i el 2016, quan pot ser que el Partit Popular ja no governi. A banda, ha patit uns lleugers retocs des de la presentació de l'avantprojecte de llei fa un mes.

En la roda de premsa extraordinària després de l'últim consell de ministres abans de les vacances d'agost, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assenyalat que es preveu que el límit exempt d'indemnització per acomiadament sigui de 180.000 euros, enlloc dels 2.000 euros per any treballat previstos. A banda, també ha subratllat que es manté al 60% actual el percentatge de reducció en l'IRPF dels rendiments de capital immobiliari derivats del lloguer d'habitatge, després que en el primer esborrany es rebaixés al 50%.

Rajoy ha recalcat una altra variació que afecta els contribuents de més de 65 anys. Amb la reforma fiscal, no tributaran les plusvàlues rebudes per les vendes de qualsevol tipus d'actiu –ja siguin immobles, accions o similars–, sempre que aquesta renda s'utilitzi per assegurar un complement vitalici a la pensió. Una altra de les novetats és la rebaixa a l'exigència del temps de permanència dels plans individuals d'estalvi sistemàtic de 10 a 5 anys.

Les grans línies de la reforma

Però si un impacte de la reforma fiscal és la rebaixa de l'IRPF. Rajoy ha subratllat que la reforma "alleugerirà la càrrega fiscal de 20 milions d'espanyols, especialment els que tenen rendes més baixes".

Segons l'executiu espanyol, els que declarin menys de 12.000 euros l'any no hauran de pagar IRPF i el 72% dels contribuents, que declaren menys de 24.000 euros l'any, veuran reduïda la seva tributació al voltant d'un 30%.

"És una reforma fiscal molt important", ha matisat Rajoy. Preguntat, però, sobre una reforma fiscal que tingui en compte les comunitats autònomes, ha assenyalat que deixa la negociació per a un nou finançament per al 2016. És a dir, per a la propera legislatura, si guanya les eleccions.

stats