Energia

El regulador europeu defensa el mercat elèctric en plena crisi

Considera que el disseny del mercat no és culpable de la crisi energètica actual

2 min
El preu de la llum encara no està en màxims històrics, però s’hi acosta.

BarcelonaL'Agència per a la Cooperació dels Reguladors Energètics (ACER), organisme europeu que vigila el mercat de l'energia, ha defensat el funcionament dels mercats elèctrics europeus i ha alertat sobre possibles intervencionismes dels governs que els puguin desvirtuar. En aquest sentit, ha demanat que s'actuï "amb prudència" quan s'intervingui en els mercats elèctrics de la Unió Europea "en situacions d'extrema pressió" i que, en tot cas, s'opti per abordar les "causes fonamentals", que identifica amb l'encariment del gas.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És una de les principals conclusions de l'informe que la tardor passada la Comissió Europea va encarregar a aquesta agència, però que arriba poc després que aquest dimarts Espanya i Portugal arribessin a un "acord polític" amb Brussel·les per abaratir la llum limitant el preu del gas formació de preus de l'electricitat.

ACER subratlla que "l'actual crisi dels preus de l'energia té un caràcter excepcional" i demana als països que, en cas d'intervenir-hi els mercats, s'opti per les mesures menys agressives. Entre aquestes últimes, segons la descripció de l'informe, s'enquadra l'"excepció ibèrica" que han negociat Madrid i Lisboa amb la Comissió Europea per limitar a 50 euros el preu del gas que es repercuteix a la subhasta on es forma el preu del megawatt hora, i que encara està pendent d'aprovació oficial.

"Com a regla general, ACER considera que, com més intervencionista sigui l'enfocament, més gran serà el potencial de distorsionar el mercat, especialment a mitjà i llarg termini", indiquen els experts comunitaris. Aquestes distorsions poden afectar les decisions d'inversió i limitar les "innovacions molt necessàries per abordar les necessitats canviants del sistema", i "influir en les percepcions de risc polític i/o exacerbar inadvertidament l'escassetat de subministraments".

"La crisi energètica actual és, en essència, un impacte en el preu del gas, que també afecta els preus de l'electricitat", assenyalen els reguladors. A això s'hi suma la "forta disminució" dels subministraments gasístics russos i la incertesa geopolítica, aguditzada per la invasió de Rússia sobre Ucraïna, que "va resultar en preus de gas i electricitat sense precedents", indica. "El disseny actual del mercat elèctric no és el culpable de la crisi actual. Per contra, les regles del mercat vigents han ajudat en certa manera a mitigar la crisi actual, evitant talls d'energia o fins i tot apagades a certs barris", recull l'informe. ACER xifra en 34.000 milions d'euros a l'any els "beneficis per als consumidors" que aporta l'actual disseny de mercat i la seva integració creixent.

Espanya és el cinquè estat europeu amb la llum més cara

Espanya es va situar com el cinquè país de la Unió Europea amb el preu de l'electricitat més alt la segona meitat del 2021, amb una mitjana de 0,28 euros/kWh, un 15% per sobre del preu mitjà registrat a la UE i un 12,1% més que a la zona euro, segons les dades publicades per l'Eurostat. A més, Espanya és el segon país amb els preus de l'electricitat més alts respecte al poder adquisitiu dels consumidors en aquest període, amb 30 punts per 100 kWh, només darrere de Romania. A més, l'Estat ocupa el quart lloc entre els països de la UE amb el preu del gas natural més alt del mercat comunitari el segon semestre del 2021, amb 0,108 euros/kWh, fet que suposa un 38,5% més que la mitjana del mercat comunitari en aquest període.

stats