Economia 23/06/2017

Un centenar de repartidors es manifesten davant la seu de Deliveroo

Els treballadors de la plataforma denuncien les condicions d'un nou contracte que no els garanteix un salari mínim per cada hora de feina

Albert Cadanet
3 min
Els repartidors de Deliveroo manifestant-se al carrer Aragó

BarcelonaEls treballadors de Deliveroo han declarat la guerra a la plataforma de comandes de menjar a domicili. Aquest divendres, un centenar de repartidors han sortit de la plaça del Doctor Letamendi i s'han dirigit a la seu de Deliveroo a Barcelona, al carrer Aragó. El manifestants protesten pel nou contracte que l'empresa els vol fer firmar i que, asseguren, no els garanteix un mínim de comandes per hora, com passava fins ara.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els treballadors de Deliveroo són empleats autònoms que reparteixen menjar a domicili a través de l'aplicació de l'empresa britànica. Fins ara, la companyia els assegurava dues comandes l'hora, per la qual cosa percebien 8 euros -4 per cada entrega-. Ara, però, els repartidors asseguren que Deliveroo els vol fer firmar un contracte on només cobraran per cada enviament. Així, creuen que es poden trobar en situacions on, tot i comprometre part del seu temps a repartir, no acabin cobrant perquè no hi hagi demanda.

Missatgers, la precarietat digital aixeca la veuLa protesta dels treballadors arriba poc després que es creés Riders X Drets BCN, una plataforma que agrupa diferents repartidors de l'empresa i altres aplicacions de missatgeria a Barcelona, tal com va avançar l'ARA. "L'objectiu és que Deliveroo s'adoni que som forts", explica Oriol Alfambra, un dels membres de la plataforma i també repartidor.

Des de Riders X Drets BCN apunten que en més d'una ocasió Deliveroo no ha volgut parlar directament amb els repartidors per negociar les condicions de treball. Txiki Blasi, un altre membre de la plataforma, recorda: "Es va enviar un burofax signat per 130 repartidors (a Barcelona n'hi ha vora 220) i no ens han volgut respondre". Blasi afegeix que "Deliveroo mai ha participat a les reunions de forma directa, sempre hi havia una empresa mediadora".

Alfambra també assegura que, poc abans de la manifestació, Deliveroo va intentar oferir-los una sèrie d'incentius per esmorteir l'impacte de la protesta d'aquest divendres. "Ens van dir que aquest cap de setmana ens pagarien 2 euros extra per cada comanda", apunta.

Vaga de missatgers

La protesta ha arrencat a les 10.00 h des de la plaça del Doctor Letamendi. Tot seguit, els manifestants s'han dirigit a la seu de Deliveroo, situada al número 210 del carrer Aragó. Els repartidors han enganxat desenes d'adhesius a la porta de l'edifici amb un missatge que deia "Deliveroo esclavitza". Els treballadors, que han tallat el carrer Aragó durant diversos minuts, han reclamat des de la calçada que els representats de l'empresa "donessin la cara" i han alçat una petita muntanya amb les motxilles de la companyia.

Els repartidors demanaven reunir-se amb la companyia "al carrer", una condició que l'empresa no ha acceptat, sinó que els oferia que un màxim de 4 missatgers parlessin amb els responsables de Deliveroo a les oficines de l'empresa. En aquest sentit, els missatgers han decidit convocar una vaga el diumenge 2 de juliol, de 20.00 a 23.00 h, l'hora punta per a les comandes a l'aplicació. "De fet, Deliveroo ens obliga a tots a treballar durant aquestes hores; si no ho fem ens penalitza", ha explicat Alfambra.

Segons els repartidors, la vaga només es desconvocarà si Deliveroo es compromet per escrit a garantir un sou de 8 euros per hora als autònoms que van en bici i de 8,5 euros per hora als que porten una moto. A més, també reclamen que la companyia es comprometi a garantir un mínim de 20 hores setmanals per a cada missatger. A més de la manifestació a Barcelona, també ha tingut lloc una protesta a Madrid, on Deliveroo compta amb uns 450 treballadors, segons els missatgers.

Deliveroo defensa el seu model

La manifestació s'ha desconvocat vora les 12.00 h, i pocs minuts després Deliveroo ha enviat un comunicat per valorar la situació. Des de l'empresa apunten que "durant les últimes setmanes s'ha parlat amb centenars de 'riders' i les seves inquietuds són clares: volen més certesa i flexibilitat en la seva col·laboració amb Deliveroo".

En el mateix comunicat, la companyia assegura que, amb el nou contracte, "el 60% dels repartidors podran incrementar els seus ingressos". A més, "durant l'estiu, amb el nou pla d'incentius, es podrà guanyar un 12% més de mitjana", afegeix el comunicat.

Finalment, Deliveroo assegura que estan "oberts a escoltar les necessitats dels 'riders'" i que seguiran treballant "per respondre a les seves expectatives". "El nostre model de col·laboració representa una alternativa per a aquelles persones que volen completar amb nosaltres la font principal d'ingressos que aconsegueixen amb els seus treballs habituals", conclou.

stats