BORSA
Economia 18/01/2013

El repunt de la morositat condemna l'Íbex-35 a perdre el 0,29%

El mercat del deute manté la prima de risc en els 352 punts bàsics, els mateixos registrats ahir

Lluís Goñalons
2 min
Borsa de Japó / EFE

BarcelonaL'Íbex-35 s'ha ennuegat en l'última sessió de la setmana. L'indicador espanyol ha tancat aquest divendres amb una caiguda de gairebé 25 punts, el 0,29%, fins a situar-se en els 8.604 punts. L'Íbex-35 ha tancat la segona setmana de l'any amb pèrdues pocs dies abans que es facin públiques les noves dades sobre l'atur.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El descens del principal selectiu espanyol d'aquest divendres ha vingut condicionat per les males dades de morositat publicades avui pel Banc d'Espanya. L'entitat ha donat a conèixer els pitjors registres d'impagaments d'establiments financers –bancs, caixes, cooperatives i establiments financers de crèdit– que operen a l'estat espanyol. Durant el mes de novembre, van auditar en aquestes entitats una morositat de l'11,38% i, amb amb el repunt del novembre, ja van sumar un total de 17 mesos consecutius durant els quals la morositat va anar a l'alça.

Les darreres dades presentades pel Banc d'Espanya han estat les més elevades de les que es té coneixement, amb un volum de crèdits dubtosos, que són els que acumulen tres mesos seguits d'impagaments, d'uns 191.630 milions d'euros.

Així doncs, els valors que més han contribuït en la pujada de l'indicador Íbex-35 han estat Sacyr, un 4,27%; Técnicas Reunidas, un 3,70%, i OHL, un 2,24%. D'altra banda, els valors que més han perdut han estat Banco Popular, un 3,96%; Acerinox, un 1,91%, i IAG, un 1,85%.

La prima de risc –el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a deu anys i termòmetre de la confiança dels mercats en l'economia de l'Estat– s'ha mantingut igual que ahir. Immòbil. El mercat del deute ha tancat la setmana en els 352 punts bàsics.

Mentrestant, el rendiment del bo espanyol a deu anys s'ha refredat fins al 5,08%, mentre que el 'bund' alemany s'ha pagat a un interès de l'1,56%.

Les borses asiàtiques, aquesta vegada, no han contagiat l'optimisme als inversors europeus. Les borses de Tòquio, Xangai i Hong Kong han tancat amb guanys, animades per la presentació de les dades macroeconòmiques de la Xina que han radiografiat el creixement del país governat per Xi Jinping durant l'últim trimestre del 2012.

Així doncs, la majoria de mercats europeus han tancat en negatiu. L'índex Euro Stoxx ha precipitat un 0,34%; París, un 0,07%; Frankfurt, un 0,43%, i Milà, un 0,19%. Mentrestant, Londres, amb un augment del 0,36%, ha estat l'únic indicador europeu que ha registrat pujades.

stats