Economia 10/07/2013

Brussel·les vol tenir poders per liquidar bancs de la zona euro

La Comissió Europea presenta la seva proposta per crear una autoritat bancària única

Laia Forès
1 min
El comissari europeu de Mercat Interior, Michel Barnier

Brussel·lesLa Comissió Europea vol tenir l'última paraula a l'hora de decidir si un banc a punt de fer fallida s'ha de liquidar o s'ha de salvar. Segons la proposta que ha presentat avui Brussel·les per organitzar un mecanisme de resolució bancària amb una única autoritat europea, es crearà una mena de consell integrat per membres de reguladors estatals que analitzaran la situació de cada entitat amb problemes. Però qui en última instància decidirà què passa amb el banc afectat serà l'executiu comunitari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Volem que la Comissió Europea premi el botó per posar en marxa la resolució d'un banc", ha resumit gràficament el comissari europeu de Mercat Interior, Michel Barnier. Perquè això sigui possible, Brussel·les assegura que no s'han de modificar els tractats, una de les condicions que ha imposat Alemanya.

La proposta de Brussel·les inclou la creació d'una autoritat europea i d'un fons de resolució que es crearà a partir de les aportacions –obligatòries– dels 6.000 bancs de la zona euro. L'objectiu és que les futures crisis bancàries no les hagin de pagar els contribuents. "L'ús de fons públics per salvar bancs serà excepcional", ha assegurat Barnier.

El document de Barnier és només la proposta de la Comissió Europea. Ens els propers mesos, els estats membres i el Parlament Europeu hauran de debatre i pactar la norma. Alemanya ja ha enviat missatges en les últimes setmanes per intentar rebaixar l'ambició de la proposta, tot i que Brussel·les no li ha fet gaire cas.

stats